Musikere syv-dobler netindtægter - men ønsker skat på bredbånd?

(Opdateret) Musikernes rettigheds-organisation KODA fik syv-doblet indtægterne fra nettet.

På trods af både finanskrise, piratkopiering samt ikke mindst dalende interesse for cd-mediet fik musikernes rettighedsorganisation KODA sit næsthøjeste resultat nogensinde i 2009.

I alt voksede KODAs indtægter i form af musikvederlag fra 510 millioner kroner i 2008 til 526 millioner kroner i 2009 for Danmark alene.

Bag stigningen gemmer sig en meget væsentlig stigning i de indtægter, som KODA henter fra internet-tjenester – det vil sige diverse lovlige streaming-tjenester (dog ikke Spotify, som KODA mener, giver for lidt).

Internet-indtægterne strøg så meget i vejret fra 2007 til 2008 , at de nærmest blev fordoblet (fra 4,6 til 7,6 millioner kroner) men fra 2008 til 2009 blev væksten helt fænomenal og nærmest en tredobling af indtægterne. KODA kunne se 20,7 millioner kroner rulle ind på kontoen i 2009. Udover TDCs Play-tjeneste kan man pege på bibliotekernes såkaldte downlån-tjeneste, der findes her.

Ved siden af den enorme vækst i indtægter fra internet-relateret virksomhed oplever KODA et forudsigeligt fald i de indtægter, organisationen modtager som sin del af afgifterne på dvd- og cd-medier samt digitale hukommelseskort - den såkaldte blankbåndsafgift.

Afgiften indbragte i 2008 KODA 5,5 millioner kroner, men kun 4,9 millioner kroner i 2009.

Afgiften var oprindeligt rettet mod uindspillede kassettebånd.

De faldende indtægter fra blankbåndsafgiften er en af årsagerne til, at KODA nu tilsyneladende forsøger at flytte afgiften over på internettet.

Det er sandsynligt, at KODA er bannerfører for er med til at fremme forslaget om en internetafgift, som skal ramme alle danskere, der bruger nettet.

Afgiften skal bruges til at kompensere rettighedshaverne, som tænkes at miste penge på den piratkopiering, man antager de almindelige internetbrugere er involveret i.

Den tidligere kulturminister Carina Christensen nåede før hun blev udskiftet at udpege KODAs vicedirektør Martin Gormsen til medlem af en nystiftet arbejdsgruppe om ophavsrettigheder på nettet.

Her har han slået på tromme for, at der indføres en generel skat på bredbånd, som blandt andet skal tildeles KODA.

KODAs samlede indtægter i 2009 var på papiret en nedgang i forhold til 2008 (fra 623 millioner året før til 579 millioner i 2009). Det forhold skyldes ekstraordinært høje indtægter i 2008 som følge af efterbetalinger fra tidligere år - ser man isoleret på, hvor mange penge, musikere og komponister fik ind i KODA-vederlag sidste år, er der tale om en pæn stigning.

Det kontroversielle forslag om internetafgift blev sidst omtalt på ComON her.

Opdatering 31/3:
KODAs vicedirektør Martin Gormsen meddeler nu, at det ikke er ham, der har fremlagt forslaget om afgift på internettet i Kulturministeriets arbejdsgruppe. Han siger videre, at KODA ikke er bannerfører for afgift på bredbånd, og at organisationen i øvrigt heller ikke har foreslået, at blankbåndsordningen skal omlægges til en bredbåndsafgift.

ComON fastholder imidlertid, at KODA ved sin PR- og pressechef Birgitte T. Henriksen i et interview med ComON klart har givet udtryk for, at KODA ønsker blankbåndsafgiften overført fra medier som cd’er og kassettebånd til internettet. Med mindre pressechefen er fuldstændigt i modstrid med sin egen organisation må det altså antages, at KODA i en eller anden udstrækning arbejder for en ordning, der vil kunne virke som en afgift på bredbånd.

 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering