Artikel top billede

Bankernes it-drift bliver energi-optimeret

Pengeinstitutternes datacenter JN Data har reduceret sit energiforbrug til servere med en tredjedel.

Energioptimering er den helt store trend i landets datacentre. Det gælder også hos JN Data, der snart kommer til at stå for størstedelen af landets finansielle it-drift. Her har man reduceret serverparkens energiforbrug med en tredjedel samtidig med at databelastningen er steget.

JN Data i Silkeborg er Jyske Banks og Nykredits datacentersamarbejde. BEC og SDC, der betjener de fleste øvrige banker og sparekasser i Danmark, overdrager i løbet af foråret deres it-drift til JN Data.

Her er der ikke tale om et almindeligt datacenter, hvor man som virksomhed eller privatkunde kan få lov til at stille sine egne servere. Det er udelukkende finansielle kunder, der har deres servere stående, og de bliver passet af betroede ansatte.

Som et finansielt datacenter skal man leve op til en række krav fra Finanstilsynet, herunder kravet til at al arbejde og servicering skal foretages af JN Datas egne ansatte.

JN Data har gennemført virtualisering samt implementeret frikøling og genanvendelse af serverparkens varme luft til bygningsopvarmning. Men efter en gennemgang af infrastrukturen, blev det i en rapport tydeliggjort, at der kunne spares yderligere 30 pct..

”Den varme luft suges nu ud af serverskabene, og der er opsat køling på de enkelte servere i stedet for, at hele rummet køles ned. Derudover har vi, også i samarbejde med Schneider Electric, installeret avancerede overvågningssystemer, der sikrer en maksimal udnyttelse af kapaciteten,” siger Klaus Hemme, der er maskinmester i JN Data.

Selskabet har udviklet et såkaldt CTS-anlæg (CTS: central tilstand og styring). CTS-anlægget viser udnyttelsesgraden af strømmen.

”Databelastningen er stigende, men energiforbruget til køl og andre ”udenoms-ting” er reduceret markant. For tre år siden, da vi udarbejdede en handleplan på baggrund af en rapport fra Schneider Electric, var energiforbruget 12 millioner kW. Nu er det under 9 millioner kW på trods af en øget databelastning, og samtidig er sikkerheden og skalerbarheden blevet endnu større,” siger Klaus Hemme.

Han fortæller at den grønne vinkel har fået mere og mere plads efterhånden som datacenteret er blevet større.

”Vores reorganisering af infrastrukturen kommer os til gode nu, hvor vi fusionerer med BEC og SDC, blandt andet fordi kabelføring mv. er ensartet og let at skalere,” siger maskinmesteren.

Faktisk er der tale om hele to selvstændige datacentre med 110 meters afstand. Det er ikke som i de gamle pengeskabsdage, hvor værdierne kun kunne være ét sted ad gangen og skulle transporteres under stor bevågenhed; alle data har fuld backup i det andet center.

Nu bygges der endnu et datacenter, 3 kilometer væk fra de to eksisterende.

”Hvis det utænkelige skulle ske, at der styrter et fly ned i datacentret, står der stadig et datacenter 3 kilometer væk, og omvendt, med backup af de finansielle data og infrastrukturen,” siger Klaus Hemme.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere