Hop med på SOAP-moden

Sådan gør du. Følg vores vej til Simple Object Access Protocol (SOAP). Så er du trendsætter inden for distribueret komponentudvikling.

Indhold

I foregående artikel præsenterede vi Simple Object Access Protocol, som er en protokol for udveksling af information mellem decentrale computere på internet. Den er konstrueret til at gøre udvikling af software til udveksling af web-sider og XML simpelt og standardiseret. Protokollen er udviklet af Microsoft sammen med et par andre virksomheder.

Kom i gang med SOAP
Der findes meget materiale på internet om SOAP. Protokollen er beskrevet hos såvel Microsoft, IBM og World Wide Web Consortiet. De sidstnævnte har notatet om SOAP liggende på adressen http://www.w3.org/TR/SOAP/.

Det skal bemærkes, at SOAP bygger på XML og protokoller som web-protokollen HTTP. Det indebærer, at dem der aldrig har arbejdet med XML, bør starte med dette, før de kaster sig over SOAP.

De softwarepakker til SOAP, der nævnes i det følgende, er gratis. Men da SOAP er rettet mod programmering af web-services, leveres SOAP til de store platforme til udvikling på server-niveau. Det forudsættes man har en kompatibel udviklingsplatform for at kunne bruge dem.

SOAP hos Microsoft
Programmører, der arbejder på Microsoft´s software, kan hurtigt komme igang med SOAP ved at hente deres Toolkit for Visual Studio 6.0. Den kan hentes på denne web-side: http://msdn.microsoft.com/downloads/default.asp?URL=/code/sample.asp?url=/msdn-files/027/000/242/msdncompositedoc.xml" TARGET="_blank">SOAP Toolkit for Visual Studio 6.0 - July 2000 Release

Du skal være opmærksom på, at værktøjspakken kræver, at du programmerer på en maskinen, der kører Windows 2000 eller Windows NT (SP6), ligesom der skal være en Visual Studio 6.0 SP3 pakke til rådighed. Visual Studio er Microsofts store udviklingspakke for progammører og udviklere. Denne pakke er centralt placeret i firmaets.NET-strategi om at basere fremtidig systemudvikling på internet.

Microsoft bliver på internet rost for at levere en meget simpel og ligetil version af værktøjer til SOAP. Firmaet behandler protokollen i flere artikler på internet. Det gælder blandt andet følgende artikel skrevet af Rob Caron: Develop a Web Service: Up and Running with the SOAP Toolkit for Visual Studio, på adressen http://msdn.microsoft.com/msdnmag/issues/0800/webservice/webservice.asp.

SOAP hos IBM
IBM leverer SOAP med sin programpakke: Web Services Toolkit. Det er et modul til udvikling af web-service applikationer. Modulet kan køre på IBM´s WebSphere Application Server 3.5 eller en Apache Tomcat. WebSphere er IBM´s softwareplatform til udvikling af internet systemer i alle mulige former, det gælder ikke mindst e-handels systemer.

Det Web Services Toolkit, der indeholder SOAP-protokollen kan downloades fra adressen http://alphaworks.ibm.com/tech/webservicestoolkit.

IBM har overdraget deres SOAP for Java til Apache i maj 2000. Derfor er IBM´s web-sider om protokollen lukket ned, og der henvises istedet til Apache.

SOAP hos Apache
Apache har altså fået koden for IBM´s SOAP for Java. De arbejder videre på den under deres Apache´s XML-projekt. Du finder projektet på deres side: http://xml.apache.org. Her kan du endvidere deltage i den videre udvikling af XML-SOAP-projektet.

På disse web-sider præsenterer Apache såvel protokollen, deres videreudvikling - og man kan downloade både version 1.2 og version 2.0 af SOAP til Apache, såvel i binær form som kildeteksten.

James Snell deltager i XML-SOAP projektet hos Apache. Han har skrevet et par artikler til det amerikanske forlag O´Reilly; her sammenligner han de to SOAP versioner fra henholdsvis fra IBM og fra Microsoft. Mens IBM´s version har sin styrke ved at være doneret til Apache og skrevet til Java, vurderer han Microsoft´s værktøjer som dem, der er lettest at bruge. Samlet konkluderer han, at SOAP nu er så stabil, at protokollen den er moden for anvendelse i praksis.

MS SOAP SDK vs. IBM/Apache XML-SOAP: An Update, http://windows.oreilly.com/news/soap_0800.html.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere