Fire ud fem IT-supportere uden praktikplads

For få danske virksomheder gider uddanne IT-support-elever. Kun 17 procent af eleverne på IT-support-uddannelsen finder en praktikplads. Derfor prøver skolerne nu at målrette uddannelsen mere mod IT-verdenens ønsker, så eleverne bliver mere attraktive.

Det er meget sort lige nu, men der er lys forude. Sådan ser praktikudsigten ud for de unge, der vælger uddannelsen som IT-supporter.

Indtil videre vidner tallene for IT-supporternes praktik om deprimerende små chancer for at få en praktikplads. I foråret lykkedes det kun 88 supportelever at få en praktikaftale i hus med en vaskeægte virksomhed eller offentlig arbejdsplads.

For 438 andre elever lykkedes det ikke. De må i stedet tilbringe hele deres praktik på den af de ni tekniske skoler, hvor uddannelsen findes. Eleverne skulle ellers rustes med erhvervserfaring fra en praktikplads i hele to trediedele af uddannelsen, som varer to et halvt år.

Det er faktisk blevet værre siden 2001. Dengang var oddsene for at få en IT-supporterpraktikplads lidt bedre. 110 fik en aftale i stand med en virksomhed, mens 337 elever måtte nøjes med skolepraktik.

Klumper sig sammen i de store byer

Ifølge Per Harding Madsen, uddannelsessekretær i fagforeningen Dansk Metal, er praktiksituationen særdeles alvorlig for IT-supporterne. Han peger på samfundsudviklingen og IT-afmatningen som nogle af årsagerne. Dansk Metal involverer sig på sine måske kommende medlemmers vegne i problemet med at skaffe praktikpladser.

- Vi ser en tendens til, at IT-branchen klumper sig sammen i storbyerne - altså Århus, Ålborg og København. Det skaber klart nok et utroligt stort run på virksomhederne i storbyerne, som får massevis af ansøgninger fra studerende og elever på både de videregående og kortere uddannelser. Samtidig har IT-krisen skabt en midlertidig opbremsning med hensyn til nye praktikpladser, siger Per Harding Madsen.

Selv om det store antal supportelever uden praktikpladser, kunne ligne en indikation af, at der uddannes for mange af slagsen, afvises det af Metals uddannelsessekretær.

- Det tyder intet på, for de får stort set job alle sammen som færdiguddannede, så de fylder jo nogle huller ud på arbejdsmarkedet. Det er mit håb, at virkosmhederne vil blive mere interesserede i takt med, at eleverne kan mere af det, der efterspørges, når de skal i praktik, siger Per Harding Madsen.

Mere målrettet uddannelse på vej

Han henviser til, at tre forhold. For det første er man ved at gøre IT-supporterne mere attraktive som elever ved at målrette udddannelsesindholdet mod de ønsker, IT-arbejdgiverne har. Eleverne bliver rustet bedre inden for disciplinen IT-sikkerhed. Deruodver styrkes deres faglige tyngde også med fokus på færdigheder som kommunikation.

For det andet kører Dansk Metal meget snart en landsdækkende kampagne, der skal gøre flere virksomheder interesserede i at få elever i lære som IT-supportere.

Og for det tredie er der et faldende antal unge, er søger ind på uddannelsen som IT-supporter. Det giver i sig selv en mindre efterspørgsel på praktikpladser.

Tidligere har IT-supporter-uddannelsen populært sagt været den en halvvejs udgave af den fem-årige uddannelse til datafagtekniker. Men nu får de to uddannelser hver deres liv og indhold - ligesom der er forskel på en datamatiker og datalog.

Relevant link:

Metalindustriens Lærlingeudvalg har udgivet en pjece (i pdf-format) om ansættelse af lærlinge




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere