Forening advarer mod øget internet-overvågning

Foreningen Digital Rights mener, at øget overvågning af internet skader almindelige borgeres frihed.

Regeringen fremlagde i sidste uge en rapport med 49 forslag om udvidede beføjelser til bekæmpelse af terror i Danmark. Det har nu fået foreningen Digital Rights til at advare mod de nye overvågningstiltag, som indgår i rapporten. Foreningen opfordrer til en grundig debat om forslagene, deres brugbarhed i terrorbekæmpelsen og konsekvenser for almindelige borgere.

»Det er tvivlsomt, om selv omfattende overvågning af borgerne kan hindre terror. Samtidig er der vigtige hensyn, som skal tages med i overvejelserne. Overvågning ændrer borgernes adfærd i frygten for at opføre sig mistænkeligt, og overvågning skader demokratiet og borgernes tillid til staten«, skriver foreningen i en pressemeddelelse.

Rapporten om fremtidens terrorbekæmpelse foreslår blandt andet at teleselskaber og internetudbydere skal forpligtes til at udlevere oplysninger om mistænkte personers teletrafik til politiet. Digital Rights henviser til, at en første tvungen registrering af borgernes internetbrug blev indført med terrorpakken i 2002, men det er stadig ikke lykkedes at implementere den i praksis.

Et af de mest kontroversielle forslag i rapporten vil indebære, at politiet kan scanne alle telefonsamtaler og anden kommunikation inden for et afgrænset område, f.eks. et boligkompleks, uden at vide, hvem man går efter.

»Det ville svare til, at man satte en maskine til at aflytte alle telefoner på Nørrebro og reagere, når særlige ord blev nævnt«, konstaterer Digital Rights.

Institut for Menneskerettigheder (IMR) og International Commission of Jurists (ICJ) afholder en høring om rapporten og dens anbefalinger tirsdag den 8. november kl. 16-18 hos Dansk Arkitektur Center i København.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere