Klumme: Er der bid i Bluetooth?

Der er talt mangt og meget om Bluetooth og forventningerne til teknologien er ikke små, skriver Brian Mertz Pedersen.

Der er talt mangt og meget om Bluetooth og forventningerne til teknologien er ikke små. Muligheder er tillige mange, men producenter og forhandlere må huske at teknologi aldrig har solgt sig selv – kunden skal se, føle og opleve et sandt behov for varen og til den rigtige pris. Det skete fx ikke med Wap-teknologien.


Langt om længe ser det ud til, at Bluetooth produkterne finder vej til markedet. Adskillige af de store hardwareproducenter, herunder IBM, 3Com, Compaq, Ericsson og HP, har i de seneste uger løftet sløret for deres nyeste produkters anvendelse af Bluetooth teknologien.


Årsagerne til forsinkelserne er mange og i en del tilfælde tekniske, som jeg ikke skal trætte læseren med her. Derimod blot konstatere, at vi med teknologiens egenskab til at skabe lokale kommunikationsmættede luftige omgivelser eller trådløse lokale netværk træder ind i en ny måde at tænke kommunikation på.


Man kan blot tænke på den lange række af muligheder, som et trådløst net i for eksempel en privat husholdning åbner op for. Alt hvad der kræves, er en bluetooth-chip i køleskabet eller kaffemaskinen og så er genstandene en del af det lokale netværk. Kun kontrolleret af hhv. den håndholdte PDA, laptop eller for den sags skyld en stationær computer. Svenske AU-system fremviste for nylig en prototype af et ”phone/watch”, som kan styre Pc’ere eller elektroniske genstande herunder tænde for kaffemaskinen uden at stige ud af sengen via Bluetooth teknologien.
Måske banale eksempler, men når man tænker på den mængde af elektroniske genstande, som vi omgiver os med og det forhold at alle oplysninger altid vil være synkroniserede og tilgængelige i det lokale netværk, så er mulighederne mange.


Allerede tidligere på året kunne man med stolthed læse om danske Bluetags anvendelse af teknologien til lokalisering af kufferter i lufthavne. En anvendelse som ikke alene betyder kontrakter på millionvis af chips, men faktisk bevirker betydelig forbedret kuffertservice i verdens lufthavne. Mulighederne stopper ikke her.


Med en chip i lommen på dit barn vil du gennem eksempelvis mobiltelefonen blive gjort opmærksom, hvis dit barn er mere end 20 meter væk. Eller en chip i din pung mod tyveri. I alt har over 100 firmaer meldt sig med produkter og det er vitterlig kun fantasien, der sætter grænsen.


Bluetooth er altså ikke bare en æstetisk og praktisk forbedring, som befrier kontorlandskaber for kaskader af ledninger, men vitterlig et kommunikativt skridt fremad. Her ligger imidlertid kimen til en uheldig tilgangsvinkel til produkterne – for uanset teknologien uanede muligheder på papiret og i tankerne, så opstår succesen først, når produkterne er i funktion hos forbrugerne. Tidligere har vi set hvordan Internet opkobling først for alvor slog igennem efter, at de teknologiske forudsætninger var prismæssigt attraktive og brugervenligheden i orden. Der skal et usandsynligt godt produkt til at trodse disse to parametres betydning for succesfuld penetration i befolkningen.


Konsulentfirmaet Frost & Sullivan forudser en voldsom vækst i Bluetooth’s udbredelse i de kommende 3-4 år med årlige vækstprocenter på over 300 %. Forudsigelserne baseres blandt andet på det faktum, at nogle af de tekniske vanskeligheder er overkommet og at såvel eksisterende laptops m.m. som nye produkter billigt kan udstyres med teknologien. Betydningen af prisen er dog mere end spørgsmål om at slå i gennem. Det er tillige et spørgsmål om, at udgøre det bedste alternativ på et marked, der har adskillige bud på trådløse netforbindelser og kommunikation. Det er klart, at jo tættere prisen for kommunikation kommer på GPRS-mobilteknologien, jo mindre interessant bliver Bluetooth. Indtil videre synes denne forskel dog, at være tilstrækkelig til at udgøre en klar fordel.


Brugervenlighed og den rigtige pris er således to af de helt væsentlige forudsætninger, men meget få forbrugere er interesseret i teknologi for teknologiens skyld. For virkelig at skabe forbrugerefterspørgsel skal Bluetooth anvendes i relation til, hvad man kunne kalde en ”Killer-application” – et must-have produkt. Kommunikationsboomet har allerede flere eksempler på Killer-app’s såsom e-commerce, som trods en sløv start har fremtiden for sig og højst uventet SMS-beskeder, som i dag udgør en stor del af televirksomhedernes omsætning.


I hvilken sammenhæng Bluetooth vil vise sig uundværlig, er ikke nemt at spå om og det vil højst sandsynligt være flere. En ting er sikkert. Bluetooth er kommet for at blive, men biddet i teknologien afhænger dog dybt af de kreative hoveder, der i den kommende tid skal finde anvendelsesmuligheder for teknologien.


Af Brian Mertz Pedersen, adm. direktør i euro909.dk A/S, som via datterselskabet EuroTrust er sikkerhedsfirmaet VeriSigns skandinaviske filial.




    IT-JOB

    Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

    Studentermedhjælper til Toldområdet i stor IT-styrelse

    Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

    Data Engineers til bekæmpelse af skatteunddragelse

    Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

    Webanalytiker til digitale løsninger

    HusCompagniet A/S

    Application Manager
    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Fiftytwo A/S
    Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

    Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

    20. august 2024 | Læs mere


    Det Digitale Produktpas

    Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

    21. august 2024 | Læs mere


    Cyber Security Summit 2024

    På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

    27. august 2024 | Læs mere