Klumme: Lad os få en ambulancetjeneste for Danmarks it-sikkerhed

Politikerne mangler fokus på samfundets it-sikkerhed, mener ugens klummeskriver, Christian Wernberg-Tougaard. Skribenten er formand for Rådet for Større IT-sikkerhed.

Rådet for Større IT-sikkerhed vil gerne have både regering og politikere til at fokusere betydligt mere på samfundets it-sikkerhed. Vi har netop taget fat i et eksempel på noget som burde være på plads for længst: Etablering af en ambulancetjeneste for Danmarks it-sikkerhed, en såkaldt GovCert.

De fleste af de lande som Danmark normalt sammenligner sig med har allerede etableret GovCert'er. "Cert" betyder Computer Emergency Response Team, det vil sige en slags ambulancetjeneste der arbejder med akutte sikkerhedsproblemer.

"Gov" betyder at det er en statslig tjeneste der for eksempel har adgang til klassificerede efterretningsoplysninger.

Forsvarsministeriet havde fat i emnet allerede i 2001, og i 2002 besluttede regeringens økonomiudvalg at Videnskabsministeriet skulle levere et beslutningsoplæg så det offentlige Danmark kunne blive varslet om akutte it-sikkerhedsproblemer. Siden har emnet været behandlet i et antal råd og rapporter. Alligevel er der her i 2009 stadig ikke sket noget. Vi har svært ved at forstå hvorfor.

Danmark er på et enkelt årti blevet dybt afhængigt af at internettet fungerer. En meget stor del af befolkningen bruger dagligt nettet, og det offentlige er i fuld gang med at erstatte papirbaserede arbejdsgange med net-baseret kommunikation. Derfor skal det offentlige selvfølgelig også fokusere på it-sikkerheden i et tilsvarende omfang. Omstillingen fra analogt til digitalt samfund betyder at landets ledelse nu i langt højere grad end tidligere skal tage ansvar for at samfundets digitale infrastruktur fungerer.

Status er at der i Danmark ikke findes nogen statslig instans som i forhold til alle lag i kommunikationsstrukturen og uden forsinkelse kan koordinere indsatsen hvis der opstår omfattende problemer. Der er ikke nogen koordineret offentlig indsats som akut kan advare offentlige myndigheder om it-trusler og hjælpe dem med at forebygge nedbrud, datatab og andre sikkerhedsrelaterede hændelser.

Alle ekspertanbefalinger peger på at der længe har været brug for en GovCert i Danmark. Vi er nået til et punkt hvor digital infrastruktur også er blevet et militært mål. Vi har set andre lande, fx Estland, blive udsat for angreb der har lagt den digitale infrastruktur ned i kortere eller længere tid.

Der er på dette område i høj grad brug for rettidig omhu. Rådet for Større IT-sikkerhed opfordrer derfor regeringen til hurtigst muligt at etablere en dansk GovCert efter en model der kan opnå bred politisk tilslutning. Den skal være handlekraftig og med en entydig ansvarsplacering - og så skal den udover den nødvendige bevilling, have præcise retningslinier at arbejde ud fra, blandt andet for at sikre danske borgeres grundlovssikrede rettigheder i forhold til privatlivets fred.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere