Pirater vil gerne betale for fildeling

Otte ud af ti aktive fildelere siger i en britisk undersøgelse "ja" til at betale for en fildelings-licens. Derfor tror danske Piratgruppen, at der er et marked for betalte fildelings-tjenester. IFPI er mere tøvende overfor licens-modellen.

Langt over halvdelen af alle unge mellem 14 og 24 downloader musik fra fildelingssites, mens tæt på halvdelen - 42 procent - også gerne tager skridtet den anden vej og uploader musik til andre piraters fornøjelse.

Det fremgår af en ny britisk undersøgelse, som rettighedsorganisationen British Music Rights har fået udarbejdet. Men undersøgelsen viser også, at piraterne er faktisk handler ud fra uegennyttige og altruistiske grunde - og de fleste er villige til at punge ud for goderne. Således oplyser 80 procent af de fildelende unge, at de ville være interesserede i at betale for en speciel licens, der kunne gøre fildeling af copyright-beskyttet musik lovligt.

Blandt ikke-piraterne er der også opbakning til licens-modellen. Blandt dem siger 74 procent, at de vil tilmelde sig en lovlig P2P-service, såfremt aftalen tillader, at man ejer den musik, der bliver downloadet.

»Det er ikke nogen overraskelse. Jeg tror sagtens, at folk vil betale for en tjeneste, der er let og gennemskuelig, og hvor man giver pengene til kunsterne - ikke til pladeselskaberne, som har udsendt erstatningskrav de seneste fem år,« siger Piratgruppens talsmand Sebastian Gjerding til ComON.

Han mener helt klart, at der er et marked for en fildelingstjeneste, hvor musikken ikke er låst af DRM eller anden form for beskyttelse.

»Hvis det bliver leveret på en nogenlunde acceptabel platform og til rimelige penge, så vil det blive voldsomt populært. Det er jeg ikke i tvivl om,« siger Sebastian Gjerding.

Hos IFPI Danmark afføder undersøgelsen imidlertid blandede reaktioner.

»Der er muligheder i det her, som endnu ikke er prøvet ordentligt af. Men det er da positivt, da det illustrerer, at der givetvis er et område, hvor folk er villige til at betale,« siger talsmand Jesper Bay til ComON.

Han mener, at den største hindring kan blive folks forventninger til kvaliteten på de sange, der bliver downloadet.

»Man kan spørge, om de nuværende fildelingstjenester ville være værd at betale for? Er der passende sikkerhed, og har numrene en passende kvalitet? En tjeneste som TDC's Play forsikrer for eksempel, at brugerne får en ensartet kvalitet,« siger Jesper Bay.

Undersøgelsen viser, at 62,9 procent af de potentielle 'fildelingskunder' vil fortsætte med at købe cd'er, selv om de har betalt for en fildelingslicens. Det er vel godt nyt for musikindustrien?

»Både ja og nej. Det er ikke så godt, at fildelingen så koster os 37 procent af markedet. Men det er da positivt, at fildelingen for nogle er en måde at opdage ny musik på, som man så efterfølgende køber til cd-samlingen,« siger Jesper Bay.

For knap fire uger siden foreslog en svensk organisation for musikere og rettighedshavere, at man legaliserer fildeling af ophavsretbeskyttet musik ved hjælp af en ekstra afgift på bredbånd. Således skal man lovligt kunne up- og downloade al den musik, man vil, såfremt man vælger at betale en såkaldt fildelingsafgift eller -licens.

Den danske teleindustri og EU-parlementarikeren Christel Schaldemose har udtalt sig positivt om idéen, som måske kan stå foran et dansk gennembrud.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere