Omstridt overvågningslov er rettet imod Rusland

Målet med den svenske FRA-lov er at aflytte den russiske tele- og internettrafik, der i de fleste tilfælde går igennem kabler i Sverige, siger kilder. Efterretningerne bliver en værdifuld 'byttevare', som kan udveksles med andre vestlige lande.

Den omstridte svenske overvågningslov, som for tre uger siden blev vedtaget af et spinkelt flertal i Riksdagen, er udfærdiget med ét bestemt mål i tankerne, nemlig Rusland. Det skriver Svenska Dagbladet (SvD), som har talt med flere kilder, der efter avisens eget udsagn arbejder med - eller har indsyn i - den svenske efterretningstjeneste.

»Vores geografiske placering gør, at cirka 80 procent af Ruslands kontakt med store dele af verden passerer igennem kabler i Sverige. Dette er kernen i det hele. At regeringen, militæret og andre myndigheder behøver underrettelser om Rusland er det tungeste grundlag for loven,« lyder det fra en af kilderne ifølge SvD.

Den omtalte overvågningslov giver aflytningskontoret FRA (Forsvarets Radioantalt) mulighed for at lytte med på al tele- og internettrafik, der går ind og ud af landet, ved hjælp af en kraftig supercomputer. Men af udenrigspolitiske grunde vil hverken regeringen eller statsminister Frederik Reinfeldt bekræfte, at loven er skabt for at aflytte Rusland, lyder det fra SvD's kilder.

En anden grund til hemmelighedskræmmeriet skal angiveligt være, at FRA frygter, at russerne vil forsøge at omlægge trafikken eller begynde at kryptere den endnu hårdere end på nuværende tidspunkt. En tredje mulighed kunne være, at Rusland vil begynde at trække kabler uden om Sverige.

Den svenske forsvarsminister Sten Tolgfors svarer fåmælt, da han bliver bedt om at kommentere de oplysninger, som SvD har fået fingre i.

»FRA har konstateret, at Sverige er et transitland,« siger han til avisen og fortsætter:

»Det handler om, at Sverige skal kunne opdage, forstå, undvige og parere ydre trusler imod vores land generelt«.

Ifølge SvD's kilder er der ikke tale om, at staten ønsker at udføre en masseaflytning af 'småfiskene'. I stedet bliver der fokuseret på informationer fra Rusland, som vil være en meget værdifuld form for byttevare i kommunikationen med andre vestlige lande.

»I sidste instans handler det om at beskytte svenske menneskeliv. I dag ved vi meget om vores nærområde og Rusland - andre lande ved mere om sit eget område. Vi må opretholde vores høje vidensniveau for at have noget at bytte med, eksempelvis når vi sender tropper til Tchad i Afrika. Så kan vi bytte med dem, som har informationer om det område,« siger en af kilderne til SvD.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere


Vejen til skyen

Få indsigt i, hvordan overgangen til en samlet cloud-platform har styrket virksomhedens agilitet, fjernet datasiloer og leveret realtidsdata for bedre beslutningstagning.

04. december 2024 | Læs mere