Fotoserie: Supernet på dansk jord

TDC byder på premiere på 4G-nettet. Se ComONs billeder.

Fremtidens mobil internet er lynhurtigt og egner sig fint til både onlinespil - som CounterStrike - og film og video i fin kvalitet.

Teleselskaberne har samlet set betalt lidt over en milliard for at få lov til at bruge LTE-frekvenserne, der også kaldes for 4G, altså 4. generations-net.

For at demonstrere teknologien, der sent i år eller næste år kan blive hvermandseje, havde teleselskabet TDC tirsdag middag inviteret pressen på besøg i ved TDC's lokaler i Teglholmsgade i København.

TDC havde allerede testet teknologien mandag aften, så TDC var sikre på at det hele virkede som det skulle. De tester både i København og Århus.

Følg med i ComON's fotoreportage.

Carsten Dilling, TDC's chef for operations og wholesale, er glad for at få gæster på den røde løber.

Demonstrationen var ikke kun for nichemedier. Ritzaus Bureau havde sendt en videofotograf.

Jess Ibsen, chef for TDC's net, demonstrerer, hvordan download og svartider med 4G er stærkere end 3G. Senderen stod oppe på TDC's tag lige ved siden af teltet. Det gav naturligvis gode betingelser for testen. Hvor 3G havde en svartid på 134 millisekunder, havde 4G blot 14 millisekunder svartid. Det er godt for VoIP (internettelefoni) og onlinespil.

TDC slog Ekstra Bladets hjemmeside op. På venstre side ses, hvordan 4G-forbindelsen hurtigt henter siden, mens vi måtte vente lidt på 3G-skærmen på højre side.

Teleselskabet viste en video for at demonstrere, hvor flotte videobilleder LTE-teknologien under gode forhold kan tilbyde.

Det helt store problem er, at chips til 4G stadig er så store, at det er svært at lave en fiks dongle eller mobiltelefon, der har plads til både 4G, 3G, 2G og hvad vi ellers har af teknologier, fortæller Jess Ibsen.

Her ses den store 4G-dongle og den lidt mindre 3G-dongle. Eftersom TDC's 4G indtil videre kun kommer til at fungere i de seks største byer, skal en 4G-dongle kunne benytte flere forskellige slags net, så den virker i mindre byer. Det giver desværre store dongles, og derfor udvikler producenterne netop nu for at skabe mindre chips.

Nikolaj Sonne fra DR-programmet So Ein Ding - han var tidligere hos ComON's søstermagasin GEAR - lytter interesseret.

"Jeg har set 4G før i Barcelona på 3GSM-messen, og dengang gik alle teleselskaberne helt bananas over det, forklarer en ikke voldsomt begejstret Nikolaj Sonne.

Er det ikke anderledes, når det nu er i Danmark?

"Jojo, det er fedt, helt sikkert. Men vi må vente på at kunne bruge det. Vi har kun set det her på en mast. Det er ikke parat endnu. Du kan sammenligne det med at have en firesporet motorvej og så køre på en knallert. Men det var da fedt. Og så var det god chokolade," siger Nikolaj Sonne.

Her er en af TDC's basestationer til 4G. TDC tester udstyr fra to teleproducenter, Ericsson og Huawei.

Jacob Larsen, TDC's direktør for Research og Development, åbner et 3G-skab. De nye bokse til 4G er relativt små. Med armene viser udviklingschefen, hvor lille 4G-basestationen er sammenlignet med 3G-skabet.

Jacob Larsen peger opad for at vise, at signalet kommer oppe fra masten via fiberlinjer. TDC skal bruge fiber for at kunne skaffe de hurtige 4G-hastigheder. Det er planen, at der skal fiber ud til 700 TDC-master.

Vi går op på taget for at kigge på masten.

Jacob Larsen viser, hvor de sorte kabler, der går fra kælderens basestation til masten på taget, løber.

Her er en af Danmarks første master med 4G. En mast med basestation til 4G koster 1,2 til 1,3 millioner kroner, siger TDC.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere