(Opdateret) Mens flere af selskaberne i det skandaleramte JMI Invest har en usikker fremtid foran sig, så tegner det mere lyst for firmaet Fullrate.
Den hidtidige direktør for JMI Invest Asger Jensby har tidligere meldt ud, at man planlagde at frasælge JMIs andel på knap 30 procent i Fullrate, så snart 2008 blev til 2009. Nu sætter den nye ledelse af JMI formentlig ekstra fart på salgsprocessen.
Den nyindsatte afløser for Asger Jensby, virksomheds-doktor og advokat Ole Borch, fortæller til ComON, at han bestormes af købere, der gerne vil overtage JMIs andel i Fullrate. Ole Borch ønsker dog ikke at oplyse konkret, hvor mange forespørgler der er tikket ind på selskabet, endsige hvornår et salg kunne tænkes at foregå.
To professionelle iagttagere med kendskab til Fullrate, virksomhedsmægleren Henrik Schrøder og teleanlytiker John Stand, siger samstemmende til ComON, at køberen skal findes blandt Fullrates konkurrenter.
»Jeg har meget svært ved at se, at nogen udenfor branchen skulle købe Fullrate,« siger Henrik Schrøder.
Han mener, at et af de større teleselskaber ville kunne se gavn i at fjerne en konkurrent, som formelt skulle blive indlemmet i det købende selskab.
Den konstruktion tror John Strand dog ikke på - dertil er
Fullrate ifølge ham alt for godt kørende, og tidligere eksempler fra CBB og Telmore har vist, at tilkøbte virksomheder sagtens kan fortsætte succesfuldt som selvstændige enheder under ejerskabet af en af de store i branchen.
»Fullrate tjener penge og klarer sig rigtig godt. Ingen køber vil være dum nok til at nedlægge dem bare for at fjerne en konkurrent,« siger John Strand.
Han vurderer, at Fullrate er mellem 300-500 millioner kroner værd, og sætter navn på de fire, der kan tænkes at blive nye ejere: TDC, Telia, måske Telenor samt en enkelt kulsort hest: et elselskab.
Strand påpeger, at elselskabernes milliard-dyre udrulning af højhastigheds fiber-net hverken har nået noget særlig god dækning eller nogen særlig god økonomi.
»Men hvis de købte Fullrate ville de med eet kunne kalde sig landsdækkende. Det ville give god mening for flere el-selskaber,« mener teleanlytikeren.
En kilde med internt kendskab til el-selskabernes fiber-organisation fortæller uden for referat, at det absolut ville være attraktivt for el-skaberne at kunne kalde sig landsdækkende.
»Når det gælder medarbejder-bredbånd, er el-selskaberne ilde sted, fordi man ikke kan levere over hele landet, og dermed er de uinteressante for kunderne. Derfor kunne der godt være muligheder i at overtage Fullrate - det ville da skabe nogle åbninger, hvor der i dag er lukket,« siger kilden, der ikke ønsker at stå frem.
John Strand uddyber, at elselskaberne også ville få god gavn af Fullrates evner indenfor markedsføring - et område, som de ifølge John Strand ikke selv har særlig meget ekspertise i.
Detaljerne i det kommende salg afgøres af, hvilken aktionæroverenskomst, der gælder for indehaverne af Fullrates aktier. Selskabet er ud over JMI ejet af investeringsfirmaet Seed Capital samt de fem stiftere, der også sidder i ledelsen. De fem stiftere ejer en mindre del, mens de to eksterne investorer tilsammen har aktiemajoriteten.
Adspurgt om et kommende salg siger Fullrate-direktør Stig Myken, at han og de andre stiftere i ejerkredsen koncentrerer sig om at drive virksomheden snarere end at spekulere i salg.
»I øjeblikket tonser vi derudaf. Vi er det eneste bredbåndsselskab, der har vækst - vi kaprer kunder fra alle de andre,« siger han med henvisning til de seneste kvartalsmeldinger fra Telia, Telenor og TDC.
Hos den anden investor, Seed Capital, hvis direktør Lars Andersen forleden måtte erstatte Asger Jensby som formand for Fullrates bestyrelse, er der heller ingen aktuelle meldinger om et forestående salg.
På spørgsmålet hvor meget Seed Capital skal have for sin andel af Fullrate Lars Andersen.:
»Vi er købmænd. Hvis prisen er rigtigt slår vi til«.
Seed Capital, der kom ind i Fullrate ved stiftelsen for tre år siden, har ifølge Lars Andersen en investeringshorisont på mellem tre og syv år.
(Opdatering har retter "3-5 millioner" til 300-500 millioner kroner)