Biotek er motor for IT

Iværksættermiljøet ved universitetet i Århus vokser ufortrødent både i omfang og på bundlinien. Firmaer inden for biotek, biomedicin og miljø har vind i sejlene og er kærkommen benzin til IT-specialisterne i Forskerparken.

- Hvis vi havde satser udelukkende på IT-firmaer, ville vi have fået problemer. Men vi har heldigvis altid satset på at have et miks af sektorer.

Sådan lyder det fra direktør for Forskerpark Århus, Erik Jantzen, der holder hus med 13.000 kvadratmeter lokaler for 60 firmaer og i alt 600 mennesker i Århus. Og det vokser inden længe med yderligere 3500 kvadratmeter og 150 mennesker, når det nyeste skud på stammen indvies: Den Biomedicinske Forskerpark.

For 10 år siden dominerede videnstunge IT-firmaer i iværksættermiljøet Forskerpark Århus. Men nu er der lidt færre rendyrkede IT-virksomheder, cirka hver tredie i forskerparken.

Kæmpe bio-beregninger

Til gengæld infiltrerer IT i stigende grad forskerparkens øvrige sektorer i vækst: Bioteknologi, biomedicin, miljøteknologi og elektronik. Og det kommer IT-specialisterne til gavn.

- IT sniger sig ind i laboratorierne, hvor det automatiserer, erstatter "Mikkel-mus-arbejde" og minimerer risikoen for menneskelige fejl. Bioteknologi-firmaer håndterer for eksempel rigtig store datamængder og tunge beregninger. Det kræver kæmpe IT-installationer, fortæller Erik Jantzen.

Bioteknologi-firmaet Borean Pharma, som har til huse i Forskerparken, har netop fået tilført 80 millioner venturekroner i sin første investeringsrunde. Borean har valgt at outsource sine IT-opgaver til et andet firma i Forskerpark Århus, IT-leverandøren Tetra Scientific.

Fakta om Forskerpark Århus
  • Grundlagt i 1986
  • Seks en halv fastansatte i drift og administration
  • Udlejer 13.000 kvm. kontorlokaler og laboratorier
  • Huser 60 virksomheder og ialt 600 mennesker
  • Driver IT-Huset i Århus IT-bydel Katrinebjerg.net
  • Indvier 3500 kvm. Biomedico forskerpark ved Skejby Sygehus i 2003
  • Omsætning i 2001: 16,5 mio.kr, resultat før skat 4,5 mio. kr.
  • Forskerparkens websted

Outsourcing er udbredt i forskerparken. Dels fordi det kan være økonomisk fornuftigt at holde antallet af fastansatte på et behersket niveau som iværksætter. Dels fordi man kan forlange høj kvalitet, når man betaler en konsulent eller leverandør et relativt højt honorar.

- Jeg tror, risikoen for at udvande fagligt og blive en middelmådig generalist er større i en intern IT-afdeling end blandt konsulenter, der løbende udfordres af forskellige kunder, mener Erik Jantzen.

Netværkstroldom

Et af kravene til virksomheder, der ønsker at flytte ind i forskerparken, er, at de skal være videnstunge eller forskningsbaserede. Luftige dotcom-lignende koncepter får nej. Det ville bryde med idéen om den trio, forskerparken bygger på: Forskeres udviklingstalent, iværksætteres initiativ og investorers blik for forretningsmuligheder.

- Tryllekunsten ved en forskerpark er netværk. Det er det humane netværk, der er råstoffet og det, der for alvor batter ved at bo her som virksomhed, siger Erik Jantzen.

Derfor bruger Erik Jantzen også en stor portion af sin arbejdstid på at tale med beboerne i forskerparken og på at dyrke kontakter blandt potentielle investorer eller produktionsvirksomheder i erhvervslivet - "de grimmekarle fra industrien", som han benævner dem med et ironisk smil.

Ingen offentlig støtte

Direktøren i Forskerpark Aarhus bryster sig af, at selskabet kører som et rent privat foretagende uden tilskud eller anden støtte fra det offentlige.

Ved etableringen i slutningen af firserne fik forskerparken en håndfuld startpenge og en statslig grund at bygge på klods op ad Aarhus Universitet. Men i dag har forskerparken købt grunden, og regnskabet løber fint rundt takket være et hold trofaste lejere og investorer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere