Bluetooth

Forestil dig at man samler en mængde mobiltelefon-, pc- og PDA-brugere, og beder dem om at lave håndsoprækning på, hvorvidt labyrinten af kabler mellem de forskellige enheder er deres ven eller fjende. Der er vist ikke megen tvivl hér.

Kablerne har mistet deres menneskelige venner, og verdens IT-profeter spår en trådløs fremtid. Men hvor tynd en tråd hænger kablerne egentlig i, og hvad er status på "det trådløse kontor"?


Der var engang...


Det hele startede i 1994 da den svenske tele- og computerproducent Ericsson besluttede sig for at undersøge mulighederne for at lave et både billigt og energibesparende radiointerface mellem mobiltelefoner og deres tilbehør. Et interface som senere blev verdenskendt som Bluetooth. Der skulle dog gå fire år før der rigtig kom skub i tingene.


I 1998 blev en såkaldt Special Interest Group (SIG) dannet, bestående af de 5 selskaber Ericsson, Nokia, Intel, IBM og Toshiba. Tilsammen dannede de en bred og stærk vifte af IT-kompetence.


Samarbejdet selskaberne imellem var intet problem. Alle ønskede det samme, at skabe en standard for avanceret og billig radiokommunikation mellem diverse elektroniske enheder.


1. december sidste år tog Bluetooth SIG, så endnu et skridt og udvidede gruppen med 4 nye højtstillede selskaber: 3Com, Lucent, Microsoft og Motorola. De første produkter er så småt ved at se dagens lys, og vi vil højst sandsynligt se en eksplosion i løbet af de kommende år.


Jeg døber dig...


Hvoraf kommer navnet Bluetooth? Tager vi et kig i IT-verdenens ordbog, snubler vi hurtigt over sære bogstavsammensætninger, der alle viser sig at være forkortelser for det ene eller andet. Derfor har mange sikkert studset over ordet "Bluetooth", som i nogens ører kan lyde lidt tegneserieagtigt. Men oversætter vi det til dansk, får vi ordet "Blåtand", der sikkert vil få klokkerne til at ringe hos dem der har læst på lektien.


Navnet tilhører den danske vikingekonge Harald Blåtand, der herskede over Danmark og Norge i midten af 900-tallet, og som var kendt for sine leder- og samarbejdsevner. Og netop evnen til at samarbejde er grundstenen i en så revolutionerende udvikling som Bluetooth er for telekommunikationen.


Lidt har også ret


Mange snakker om at Bluetooth endelig er kommet, hvad det for så vidt også er, men listen over produkter på markedet er endnu meget kort. Firmaet Digianswer A/S har frigivet et par enkelte developper tools, som ikke er af så stor interesse for forbrugeren. Det er derimod Ericssons Bluetooth headset. Headset’et fungerer ved at man har en plug-in enhed til sin mobiltelefon, der så kommunikerer trådløst med headset’et. Begge enheder er både elegante og forholdsvis små.


Også printere er ved at finde sin vej til markedet. Der er endnu kun udviklet konceptmodeller, men inden længe vil det være muligt at hænge en enkelt printer op på væggen i et kontorlandskab, og alle kan så printe ud derfra. Det, i sig selv, er der jo ikke noget nyt i, men med en Bluetooth-printer vil det kun være muligt at falde over én enkelt ledning, og det er den der skal i stikkontakten.


Krystalkuglen


Analytikerne er af meget forskellige meninger, når det angår Blutooth’s fremtid. Selv er parterne i Bluetooth SIG ikke i tvivl om at det er vejen frem, og spørger man dem om hvad fremtiden kan byde på, findes der stort set ingen grænser.


En dag i fremtiden kunne eksempelvis se sådan ud: Det klassiske morgenritual er der ikke meget at ændre ved, så det bliver først rigtig sjovt når man forlader huset. Lys behøver man ikke at tænke på at få slukket, det sker af sig selv, hvis man da har husket sin kombinerede PDA og mobiltelefon. I bilen kan man lede længe efter holderen til mobilen så den kan sluttes til hands free, for den findes ikke. Man beholder simpelthen bare mobilenheden i lommen og så kommunikere den trådløst med bilens indbyggede Bluetooth-enhed, som i øvrigt også sørger for at sædet bliver sat i den rette position til netop en selv.


Vel ankommet til arbejdspladsen, når man knap nok ind på sit kontor før at ens PDA har synkroniseret sig med pc’ens kalender og adressebog. Den ellers så velkendte telefon med dertil hørende ledning er forsvundet, og mobilen er automatisk koblet op på det interne telefonnet.


Skal man til et møde senere på dagen slipper man får det evindelige problem; at have mønter til P-billetter. Pengene bliver trukket direkte fra ens e-pengepung, som man også kan fylde op ved blot at køre op på siden af en kontant-automat og vælge det ønskede beløb på sin mobilenhed.


Mødet er overstået, og man bliver spurgt efter visitkort, som man som regel også selv modtager et ordentlig bundt af. Men den tid er forbi, for med et tryk på en knap vil samtlige mødedeltagere have modtaget den data som de efterspurgte.


Som sagt mener Bluetooth SIG ikke at der er nogle grænser for hvad interface’t kan bruges til, og hverdagen vil unægtelig blive en del lettere hvis der ikke er så mange bånd der binder os.


(Kilde: Dataposten, Dansk Dataforening)




IT-JOB

Danske Commodities A/S

IT Systems Engineer

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Erfarne IT-udviklere til fremtidens skattevæsen

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Controller til økonomi og compliance
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere