Den borgerlige fløj er tilsyneladende splittet om, hvem der skal betale for at sende advarselsbreve til formodede fildelere i Danmark. Der tegner sig et politisk flertal for brevmodellen, men til gengæld er finansieringen stadig uafklaret.
"I mine øjne må rettighedshaverne afholde broderparten af udgifterne," siger Torsten Schack Pedersen, teleordfører for regeringspartiet Venstre.
Det står i stærk kontrast til kulturminister Per Stig Møller (K) udmelding. Regeringen mener, at de to parter, rettighedshavere og internetudbydere, selv skal betale egne udgifter. Eneste undtagelse er portoen, som rettighedshaverne skal betale for internetudbyderne. Dermed står de danske internetudbydere til selv at betale de 10 millioner kroner, som analysefirmaet Netplan anslår, at det vil koste at etablere og drive teleselskabernes databaser og it-systemer til brevmodellen over de næste tre år.
"Principielt mener jeg ikke, at telebranchen bør betale noget, men jeg kan så forstå, at telebranchen i forbindelse med udvalgsarbejdet fortalt, at de afholde udgifterne til at drive systemet," siger Venstres teleordfører, som omtaler, at telebranchen har tilbudt at betale for drift, men ikke for etablering af systemet.
Han sammenligner internetudbydere med øksefabrikanter og avisbude.
"Det svarer til, at øksebranchen er medskyldig i økseangrebet på Kurt Vestergaard," siger han om scenariet, hvor teleselskaberne skal betale for at håndhæve indsatsen mod ulovlig fildeling.
"Internetudbyderen er at sammenligne med et avisbud. Han skal ikke ikke have ansvar for, hvad der står i avisen. Det er den ansvarshavende chefredaktør," siger teleordføreren.
Til gengæld er det fint at øge indsatsen for at mindske fildeling. Han er tilhænger af brevmodellen.
"Det er fint nok, at man på den måde får sendt et flag til folk om, at "hov hov, nu er du ude på skidt farvand"," siger Torsten Schack Pedersen.
"Jeg tror, at de vil have en stor effekt," siger han.
Hvorfor tror du, at de vil have en stor effekt?
Truslen om at blive mødt med et rimeligt sagsanlæg tror jeg vil have en afskrækkende effekt. Det er jo det, man siger: "Stop nu, ellers kommer politiet," siger Torsten Schack Pedersen.
Det er klart, at det er et civilt søgsmål, men du bliver truet med erstatningskrav af voldsomt karakter. Allle har jo set i medierne, hvad du bliver mødt med af gedigne erstatningskrav," siger Venstre-ordføreren.
Han medgiver, at alle, der modtager breve, måske ikke selv personligt er netpirater.
"Hvis begrundelsen er, at du har et ubeskyttet trådløst netværk, så får du en påmindelse om, at du kan få det lukket. Det har du jo også en egen interesse i," siger Torsten Schack Pedersen.
Hvis det skulle komme til et retsligt efterspil med krav om erstatning - og man er uskyldig - så vil det kræve beviser, siger han.
"Hvis det kommer videre, så skal beviserne jo foreligge," siger han.