Artikel top billede

Taiwan åbner for kinesiske it-investeringer

Nu vil Taiwan og Kina arbejde tættere sammen for at dominere det globale marked for højteknologi.

Taiwans regering tillader nu officielt kinesiske virksomheder at investere i højteknologiske firmaer. Der er allerede et tæt samarbejde mellem Taiwan og Kina på it-området, men det politiske forhold mellem de to lande er stadig meget anspændt. Landene har da også flere gange været på randen af krig og først for to år siden blev der åbnet direkte flyforbindelser mellem Taiwan og Kina.

Ifølge branchebladet DigiTimes har det taiwanesiske finansministerium bekræftet, at kinesiske investorer nu må eje op til 10 procent af high-tech-firmaer i Taiwan. Hvis der er tale om et joint-venture, så ligger grænsen på 50 procent.

Taiwan står allerede meget stærkt når det gælder højteknologi. Taiwan-producenterne Quanta og Compal producerer notebooks til verdens største mærkevare-leverandører. Quanta er da også verdens største producent af notebooks.

Det anslås at 90 procent af alle verdens bærbare computere er fremstillet i Taiwan.

De to chip-firmaer TSMC og UMC er blandt de førende halvleder-producenter, AUO er en af de vigtigste producenter af paneler til fladskærme.

Dertil kommer Asus og Acer, som også er blandt de førende teknologi-koncerner i verden.

Men selve produktionen foregår ofte på det kinesiske fastland, hvor arbejdskraften er meget billigere.

Taipei Computer Association anslår at 99 pct. af alle taiwanesiske notebooks, kameraer og printplader bliver fremstillet i Kina. De fleste fabrikker ligger i Shenzen i nærheden af Hong Kong, hvor den kontroversielle elektronik-producent Foxconn/HonHai har en fabrik med 300.000 af sine i alt 900.000 ansatte. Foxconn fremstiller blandt andet for Apple, Amazon, Nintendo og Sony.

På det uofficielle plan er dermed allerede et tæt samarbejde mellem Taiwan og Kina. Taiwan har investeret omkring 200 milliarder dollar i Kina og er dermed den største investor – selv større end USA – og omvendt er Kina også den vigtigste handelspartner for Taiwan.

I september sidste år blev der indgået en handelsaftale, som skal skabe op mod 260.000 nye arbejdspladser i begge lande.

De nye regler skal gøre det lettere for taiwanesiske selskaber at indgå partnerskaber med kinesere og hente investeringskapital fra den store nabo.

Det ændrer dog ikke på, at Kina lige siden borgerkrigen i 1949 har betragtet Taiwan som en kinesisk provins, mens Taiwan holder fast i sin uafhængighed.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere