Kritik af rapport om museskader

Arbejdsskadestyrelsen vil ikke anerkende museskader som arbejdsskader. Det er forkert, mener en forsker, der fremhæver, at styrelsen ikke bør ignorere de smerter, folk oplever.

Arbejdsskadestyrelsen har i en netop offentliggjort rapport afvist at anerkende museskader som arbejdsskader. Det får nu en dansk-svensk arbejdsmediciner til at kritisere rapporten for at bygge på et helt forkert grundlag.

»Det er en for begrænset opgave, som er ulykkelig, kan man sige. Det er Arbejdsskadestyrelsen, der har sat rammerne for undersøgelsen, men jeg er ikke enig i, at det er rimeligt at sætte de rammer. For det er ikke en klinisk diagnose, der afgør, om Fru Jensen bliver hjemme fra arbejde. Det er, hvorvidt hun har ondt,« siger Jørgen Winkel, der er professor ved Arbetslivsinstituttet i Göteborg, til Politiken.

Rapporten, der blev offentliggjort af Arbejdsskadestyrelsens erhvervssygdomsudvalg den 6. marts, er en litteraurgennemgang af den eksisterende forskning om museskader. Men alene forskning, der kan dokumentere en årsagssammenhæng mellem computerarbejde og kliniske diagnoser, er medtaget i rapporten, og det er ifølge Jørgen Winkel helt forfejlet. Han mener, at rapporten i langt højere grad burde have taget hensyn til de smerter, folk oplever.

Han bakkes op af Sven-Erik Hermansen, der er faglig arbejdsmiljøsekretær i HK Privat.

»Smertebilledet for mennesker med museskader er større end skadebilledet. Så det er en diskussion mellem smerter og skader, og det er det, vi skal have en klarhed over,« siger han.

Jørgen Winkel påpeger, at det er et grundlæggende problem, at arbejdsskadestyrelsen sammenblander juridiske vurderinger og medicinsk forskning.

»Det er et godt og gedigent arbejde, der ligger i undersøgelsen. Men der, hvor kæden hopper af, er, når man skal skelne mellem jura og videnskab. Arbejdsskadestyrelsen kigger på forskningen, men det er en juridisk bedømmelse, de foretager,« siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere