Windows 7 skuffer virksomheder

Det kommende Windows 7 indeholder kun en begrænset antal nye funktioner for firmabrugere, og flere af dem er bundet til det nye Windows Server 2008 RS2.

Der er skrevet meget om den nye grafiske brugerflade og de nye funktioner til hjemmenetværk i Microsofts kommende Windows 7. Men hvad kommer det nye styresystem til at betyde for professionelle brugere i virksomheder? Baseret på Microsofts egne udmeldinger og den aktuelle betaversion ser det ud til, at antallet af nye komponenter og funktioner til erhvervsbrugere er forholdsvis begrænset.

Og flere af de nye funktioner forudsætter, at virksomheden samtidig installerer det kommende server-styresystem Windows Server 2008 Release 2 (RS2). Dette styresystem bygger på den samme kodebase som Windows 7 og forventes færdig omtrent samtidig.

RS2 er i sig selv en større opdatering i forhold til forgængeren Windows Server 2008 og tilføjer blandt andet understøttelse for systemer med op til 256 kerner. Der kommer også en ny version 7.5 af IIS med ny FTP-server, nye administrative værktøjer og nye Active Directory funktioner i RS2.

Men det er formentlig langt fra alle virksomheder, der er parat til at opgradere til RS2 blot fordi man ønsker at installere Windows 7 på sine klient-computere. Og så må man altså undvære flere af de nye business-funktioner i Vista-efterfølgeren.

Det gælder blandt andet DirectAccess, der skaber en sikker forbindelse mellem mobile brugere og firmaets server uden et VPN - men altså kun, hvis RS2 er installeret på serveren. En anden ny funktion i Windows 7 er BranchCache, som skal reducere svartiderne ved at mellemlagre data fra firmaets centrale systemer på en server i den lokale afdeling. Det fungerer også kun med RS2.

Men der er også nye funktioner, som ikke kræver RS2. Den indbyggede harddisk-kryptering BitLocker er nu udvidet til at omfatte USB-enheder. En ny søgefunktion skal gøre det lettere at finde data på andre firmacomputere i det lokale netværk. Med AppLocker kan den it-ansvarlige specificere helt nøjagtigt, hvilke programmer den enkelte bruger må køre på sin bruger.

Windows 7 har fået et nyt scriptsprog til automatisering af komplekse opgaver, PowerShell 2.0, og der er mulighed for at udvikle såkaldte Troubleshooting Packs, hvor brugerne kan finde hjælp til de mest almindelige tekniske problemer uden at kontakte help-desken. Både PowerShell scripts og Troubleshooting Packs kan oprettes og redigeres i et grafisk udviklingsmiljø.

Microsoft har tilføjet understøttelse for virtuelle drev gennem sit eget Virtual Hard Disk (VHD) format, hvor brugerne nu kan oprette, mounte, fjerne og selv boote fra VHD'er uden yderligere software.

Der er også enkelte nye funktioner til de virksomheder, hvor brugerne har fjernadgang til Windows i en virtuel maskine på en central server. Her er der nu bl.a. mulighed for at bruge mikrofoner til VoIP og udskrive til lokale printere uden at installere printer-drivere på serveren.

Hvorvidt disse nye funktioner er nok til at få virksomheder til at opgradere til Windows 7, bliver først opklaret når den færdige version kommer omkring årsskiftet.

Selv for virksomheder som allerede har en Software Assurance aftale med Microsoft og dermed allerede har betalt for Windows 7 og Windows Server 2008 RS2, er det ikke sikkert, at flertallet er parat til at foretage den store investering i tid og ressourcer, hvis både klient- og serverstyresystem skal opgraderes samtidig.

Microsoft fremhæver selv i sin Windows 7 for the Enterprise guide, at det nye styresystem langt hen ad vejen er kompatibelt med Vista og Vista-applikationer. Men den største gruppe af virksomheder har end ikke skiftet til Vista. Her arbejdes der stadig med forgængeren Windows XP, og udfordringen for Microsoft bliver at overbevise disse virksomheder om at skifte til Windows 7.

Alt tyder dog på at Windows 7 trods alt har bedre chancer end Vista for at få foden inden for i virksomhederne. Windows 7 er mindre hardware-krævende og sandsynligvis også mere stabilt end Vista, det er baseret på en kernel (samme som Vista) som nu har været ude i et par år og dermed kan betegnes som gennemprøvet, og det falder sammen med den naturlige opgraderingscyklus på kontorerne, hvor de fleste Windows XP-maskiner alligevel skal udskiftes over de kommende år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere