Artikel top billede

Ny ballade om intelligente elmålere

Frygt for sundhedsfarlig stråling har udløst protester mod smart grid-projekter i USA.

Så sent som sidste efterår konstaterede en rapport, at Danmark bør opbygge et såkaldt smart grid, altså et intelligent elsystem, hvor måling, styring og automatik både foretages i elnettet og hos forbrugerne. I USA er man allerede langt fremme med installation af de intelligente elmålere, som er en vigtig brik i smart grid-systemet. Men de første projekter er løbet ind i problemer.

Det lille Marin County nord for San Francisco har ligefrem forbudt installation af de intelligente elmålere. Flere andre byer i Californien har planer om at gøre det samme og enkelte lokale beboere har taget sagen i egen hånd og forsøgt at blokere vejen for elselskabernes biler.

Det er frygt for skadelig stråling fra de trådløse sendere i elmålerne, der har udløst protester mod smart grid-projekterne. En rapport fra konsulentfirmaet Sage Reports konstaterer, at de trådløse enheder fra Pacific Gas & Electric overskrider de tilladte grænseværdier.

De såkaldte Collector Meters, som er en del af et mesh-netværk, udsender en strålingsmængde som svarer til det, der kan måles i nærheden af store mobil-sendemaster. Hvis man får et Collector Meter monteret på sit hus, svarer det altså til at installere en sendemast på taget.

Sage Reports skriver at strålingen fra Collectors Meters er meget større end fra almindelige intelligente elmålere. Men forbrugerne kan ikke vælge, hvilket udstyr man får installeret på sit hus.

California Public Utilities Commission (CPUC) har allerede modtaget omkring 2.000 klager om sundhedsproblemer i forbindelse med elmålere, og den voksende protestbevægelse opfordrer nu guvernøren til at forbyde smart meters helt.

Det menes at strålingen kan øge risikoen for kræft og forårsage tinnitus, søvnproblemer og depression, men det er stadig ikke bevist.

”Med en mobiltelefon kan du vælge ikke at bruge den, eller du kan slukke den når du ikke benytter den eller bruge et headset. Men en smart meter er tændt hele tiden og du kan ikke slukke den,” siger en lokal beboer, Kathariza Sandizell, til New York Times.

Det er ellers planen at der skal installeres 10 millioner intelligente elmålere i Californien. Det skal blandt andet gøre det lettere at overvåge elforbruget og reagere på strømafbrydelser.

Men der er også andre problemer end den mulige sundhedsfare. Der er flere historier om forbrugere, som har fået forkerte regninger, og desuden kan de trådløse forbindelser i nogle tilfælde forstyrre andre trådløse apparater.

Desuden bliver det muligt at tegne en meget nøjagtig profil af den enkelte husstands energiforbrug – f.eks. hvornår lyset bliver tændt og slukket om aftenen. Det kan hjælpe den enkelte forbruger med at justere sit elforbrug, men spørgsmålet er hvad der sker, hvis disse data falder i de forkerte hænder eller f.eks. bliver misbrugt til reklameformål.

Et meget ekstremt eksempel kunne være, at en husstand som har et højt elforbrug om natten får sendt reklamer for sovemedicin.

I USA mangler der stadig regler for, hvordan smart meter-data skal håndteres hos elselskaberne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere