Et år efter: Hjulene drejer langsomt

Terrorangrebet ødelagde den spirende optimisme, der herskede i den danske økonomi i 2001 efter IT-boblens endeligt året før. I øjeblikket er de første tegn på optimisme dog begyndt at dukke op igen. Men der kommer til at gå helt indtil anden halvdel af 2003, inden IT-investeringerne kommer ordentlig i gang igen, skriver Per Andersen, administrerende direktør, IDC Nordic.

Mens jeg skriver dette, ruller billederne fra New York 11. september 2001 hen over skærmen igen. Interviews med efterlevende og overlevende. Billeder fra en katastrofe af ufattelige dimensioner. Så mange menneskers skæbne berørt af en gruppes maniske fanatisme og umenneskelige tankegang. Bragt ud til hele verden af teknologiens landvindinger ? videooptagelser, live tv og internettet.

Ikke alene sætter det mange andre ting i kolossal relief. Det signaliserer også den store psykologiske effekt, en så markant hændelse har på hele verdenssamfundet ? en effekt, der rammer fra de politiske systemer over opfattelsen af sikkerhed, udviklingen inden for rejser til investeringer i IT.

Det mentale chok slog med det samme ud på forventningerne til fremtiden. Mindre end en måned efter tragedien gennemførte IDC den kvartalsvise måling af danske virksomheders forventninger til IT investeringer.

For første gang i halvandet år faldt IT investerings-indekset med 0,2 point fra 2,6 til 2,4 point.

Vi havde ikke set tilsvarende siden april 2000. Kvartalet efter i februar 2002 var indekset igen faldet ? nu til 2,2 ? den laveste tillid til IT-investeringer over de fem foregående kvartaler.

Per Andersen er administrerende direktør i analysehuset IDC Nordic.

Markerede ikke krisen
Så effekten var umiddelbar og mærkbar. Men den markerede på ingen måde begyndelsen på afmatningen inden for IT-branchen. Den var allerede begyndt i april 2000, hvor bunden gik ud af teknologiaktierne.

Det var den virkelige begyndelse på den afmatning, som vi ser i dag.

Foruden den psykologiske effekt var der her også tale om en særdeles økonomisk begrundet afmatning. Man kunne ikke længere leve af hinandens fiktive penge ? og korthuset begyndte at vælte. Virksomheder gik konkurs, og IT-anvenderne blev meget mere skeptiske omkring teknologierne som forretningens redningsplanke.

På samme tidspunkt nåede vores målinger af IT-investeringstilliden blandt danske virksomheder det laveste punkt nogensinde: 2.0. Altså lavere end året efter den 11. september 2001.

Væksten i IT-investeringerne var med andre ord allerede på vej ned igennem 2000 og begyndelsen af 2001.

Året 2000 var en katastrofe for væksten i IT-investeringer. Væksten fra 1999 på 10 procent faldt til 5 procent - en nedgang, der ikke var set lige siden begyndelsen af 1990'erne.

Markant optimisme

Men troen på fremtiden var der i 2000, og i begyndelsen af 2001 var der en markant optimisme.

På det tidspunkt forventede vi, at IT-væksten i 2001 ville vende tilbage til omkring 10 procent, og økonomerne forventede en vækst i den danske økonomi på 2 procent.

Ingen af delene kom til at holde stik.

Det utænkelige skete nemlig, og den begyndede optimisme blev med et slag fjernet af billederne på tv-skærmen. Nu blev den erstattet af usikkerhed. På alle planer.

Det var at begynde forfra igen. Optimismen skulle bygges op igen, men det vidste man jo kunne gøres. Det ville tage tid, og efter 11. september gennemførte IDC en omfattende analyse af, hvordan vi mente fremtiden ville komme til at arte sig.

Konklusionen var sidste år, at vi ville begynde at se en vending i markedet omkring midten af i år, og at vi allerede ved udgangen af 2002 ville forvente at se relativt normale tilstande igen.

Sådant et mønster ville være ganske normalt efter en nedtur eller omfattende hændelser i verdenssamfundet.

Billedet fortsat uklart

Men det er ikke klart endnu, at denne forudsigelse kommer til at holde stik.

Der er små signaler på, at tingene begynder at vende, men takten er ikke nær så markant, som vi forventede i november sidste år. Det kommer til at vare væsentligt længere. Vi skal i hvert fald hen i anden halvdel af 2003, før end IT-investeringerne kommer ordentligt i gang igen.

Jeg tror, vi helt har undervurderet den psykologiske effekt efter 11. september.

Vores sammenligningsgrundlag har været Golf-krigen og andre kriser, der ganske vist har rystet verdenssamfundet, men ikke på det psykologiske plan som 11. september.

Det har vi aldrig nogensinde oplevet før i samme målestok.

Økonomerne har sikkert flere argumenter at føje til, men for mig er det hændelsens helt unikke indvirkning på vores verdensopfattelse, der har været afgørende.

Men måske er det netop den 11. september i år, der bliver vendepunktet igen. Kan vi begynde at tænke videre, nu, hvor vi har genoplevet det igen, og lægge fortiden bag os? Det kunne være det psykologiske modtræk, der vender billedet igen.

I mellemtiden vil vi i dag mindes de mere end 2800 ofre for menneskets uforståelige fanatisme. Æret være deres minde.

Læs også:

Ingen reaktion
Af Jan Carlsen, Ernst & Young Nordic.
Føjer vi os bare?
Af Peter Christensen, adm. dir. i sikkerhedsfirmaet Catpipe Systems og medstifter af Privatliv.net
IT-sikkerhed forsømmes
Af Per B. Hansen, sikkerhedschef i TDC Internet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere