Artikel top billede

Dansk opfindelse sørger for trådløs opladning

Ny dansk teknologi kan overføre elektrisk energi gennem luften og oplade batteriet i en håndholdt computer udenom stikkontakten.

Nu er der godt nyt til alle os, der er træt af at lede efter opladere med strømkabler til vores mobile enheder. Undervisere og studerende fra Ingeniørhøjskolen i Århus har udviklet en teknologi, der skal sørge for trådløs opladning. Flere forskere i udlandet har lavet forsøg med magnetisk resonans til opladning, men der er kun få praktiske anvendelser af princippet i praksis. Et af de få eksempler på kommerciel anvendelse er opladning af mobiltelefoner med en elektrisk "musemåtte", som telefonen lægges på. Denne teknologi kræver dog, at telefonen rører musemåtten fysisk.

Den nye teknologi sørger for rigtig trådløs energioverførsel over afstande på op til 30 centimeter.

”Mobiltelefoner og håndholdte computere skal normalt oplades i stikkontakten med jævne mellemrum, men det er upraktisk, fordi de altid løber tør for strøm på det forkerte tidspunkt. Derfor har vi udviklet en teknologi, der kan overføre energi gennem luften og oplade en håndholdt computer op til 30 centimeter væk,” siger lektor Jørgen Nybo fra Ingeniørhøjskolen.

Han har har sammen med tre studerende fra ingeniøruddannelsen i informations- og kommunikationsteknologi brugt efteråret på at udvikle en prototype på den trådløse oplader, der indtil videre har form af en ring af kobbertråde med en diameter på 30 centimeter. Ringen sender strømmen til en lille spole, som er indbygget i den håndholdte computer.

”Systemet udnytter den såkaldte magnetiske resonans, som også kendes fra akustik. Hvis man holder en vibrerende stemmegaffel ved siden af en anden stemmegaffel, sker der en akustisk kobling, så stemmegaflen begynder at vibrere i takt med den første. I vores oplader er det bare strømmen, der overføres gennem luften fra den ene spole til den anden,” siger Jørgen Nybo.

Prototypen på den trådløse oplader kan indtil videre overføre en strømstyrke på 300 mA, hvilket er nok til at oplade en lille håndholdt computer i løbet af en nat. Den er lavet specielt til en håndledsbåret computer til ældre mennesker, som er udviklet i regi af Ingeniørhøjskolens videnscenter Sundhedsteknologier i Hjemmet.

”Computeren overvåger den ældres helbred og fungerer som alarmknap, og derfor skal den bæres døgnet rundt af den ældre uden at skulle oplades hele tiden. Her er den trådløse opladning en perfekt måde at løse problemet på, eksempelvis ved at opladeren indbygges i madrassen, så computeren lader op om natten,” siger Jørgen Nybo.

Lektoren mener at de fleste mobile, elektroniske enheder vil kunne oplades gennem luften, fordi de anvendte mikroprocessorer nu om dage bruger stadig mindre strøm.

”Flere producenter af mobiltelefoner eksperimenterer allerede med teknologien, og det vil også være oplagt at oplade PDA’ere og bærbare pc’ere trådløst. Men også opladning af elbiler gennem luften er en mulighed. Eksempelvis kan offentlige parkeringspladser have specielle båse i form af dockingstationer, hvor elbiler kan oplades trådløst” siger Jørgen Nybo.

Håndledscomputeren til ældre er udviklet på basis af en traditionel PDA, som har fået en spole og tilhørende kredsløb bygget ind i kabinettet. I de følgende måneder vil underviseren og de studerende arbejde videre med udviklingen af opladeren.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere