(Opdateret) Begge parter i konflikten mellem CSC og Prosa kalder en dom i Arbejdsretten i dag for en sejr. For Prosas vedkommende synes der dog mest at vøre tale om en Pyrrhussejr.
Dommen erklærer, at det var overenskomststridigt af CSC at kræve at personalet, som er omfattet af strejkevarslet, skulle oplære vikarer, som kan videreføre deres funktioner under en strejke, som starter i morgen den 1. juni.
Ifølge en erklæring på Prosas hjemmeside, er dommen en sejr for fagforbundet.
”Arbejdsretten afgjorde i dag, at CSC Danmark A/S skal anerkende, at det var et overenskomststridigt kampskridt at sætte konfliktvarslede til at oplære deres egne skruebrækkere. CSC skal derfor tilbagekalde deres pålæg om oplæring af skruebrækkere. De må til gengæld godt bruge de skruebrækkere, som de overenskomststridigt i en vis udstrækning har fået oplært,” hedder det i erklæringen.
Netop af den sidste bemærkning fører til, at CSC kalder dommen for en sejr:
”Dommen siger, at vi har frit slag til at bruge alle de personer, som vi har haft inde, og som vi har givet videnoverdragelse, og som vi har [brugt til at] forberede os til i morgen (til storstrejken,red). Kendelsen beskæftiger sig ikke med, om hvorvidt folk er konsulenter eller vikarer eller udenlandske kolleger,” siger CSC-direktør Lars Lundsgaard til ComON.
Han hæfter sig ved, at Prosas påstand om, at folkene ikke måtte bruges af CSC under strejken, ikke er taget til følge.
Næstformand i Prosa Hanne Lykke Jespersen siger i Prosa-erklæringen, at hun er meget tilfreds med den principielle dom, som hun mener fremover vil have stor betydning.
Hos CSC siger Lars Lundgsaard imidlertid, at retten kun har givet Prosa ret på et lille punkt:
”I den udstrækning, at vi har pålagt folk at udføre videnoverdragelse som den væsentlige del af deres job, der er det rigtigt, at det må vi ikke ifølge dommen. Men vi er ikke pålagt nogen bod, og det har ikke nogen konsekvenser, for de konsulenter, der har været. Det afgørende for os, er, at der ikke er nogen af de personer, der indgår i beredskabet i morgen, som ikke må bruges til at servicere vores kunder. Det er derfor, vi betragter det her som en stor sejr,” siger Lars Lundsgaard.
Sagen drejer sig om 190 mennesker, som har fået en eller anden form for videnoverdragelse med henblik på at føre CSCs aktiviteter videre under en storstrejke.
Uafhængigt af dagens dom kører en anden sag i Arbejdsretten omhandlende CSCs erklærede fritstilling fra overenskomsten med Prosa.
Den sag forventes at blive behandlet i løbet af juni måned med sandsynlig afgørelse inden 1. juli.