Klumme: Drop backuppen

Bånd kan godt anvendes til at genskabe en fil, som en tumpe har slettet ved en fejltagelse. Men kan det virkelig betale sig at IT-afdelingen bruger store summer penge - og meget tid - på at beskytte tåber mod dem selv? spørger klummeskriver Per Palmkvist Knudsen.

Brandalarmen startede uventet og larmende. Jeg bandede indvendigt, fordi min mave - højlydt rumlende - glædede sig til de stegte flæsk med persillesovs, EkstraBladet havde lovet i anledning af bladets fødselsdag. Men jeg arbejder i en virksomhed, hvor galninge lægger mordplaner mod vores ansatte, så vi tager alarmer alvorligt. På med tøjet, sikre at alle er ude, og ned af trapperne.

På vej ned tænkte jeg over, hvad vi skulle gøre, hvis vi virkelig havde en katastrofe. Vores katastrofeberedskab var baseret på, at vi møjsommeligt tager båndbackups, som vi lægger i et brandsikkert skab på en anden adresse. En tidskrævende, men nødvendig proces. Eller er den? For nu begyndte jeg at tænke trinene igennem: "Vi har 30 TByte data, som vi skal genskabe. Hvis vi kan genindlæse disse med 80 Mbit/s, så er dette sket efter 3.000.000 sekunder = 833 timer = 35 dage. Av, av, av! Men først skal vi have leveret de rigtige typer servere mm. Derefter skal vi bruge en del tid på at få data, softwareplatforme og servere til at spille sammen. Der kan gå mange dage, før de første systemer er klar igen. Mere av, av, av!" Derefter kom jeg i tanker om en artikel i Disaster Recovery Journal, som via flere undersøgelser konkluderede, at halvdelen af alle forsøg på at genetablere komplette systemer ud fra backup-bånd mislykkes. Den tidskrævende redningsaktion har altså kun en fifty/fifty chance for at lykkes 

Puha, jeg var godt nok ikke glad, da jeg nåede ned på gaden! Heldigvis var det falsk alarm. Det var de store mængder stegt flæsk, der havde udløst alarmen. Så op igen - i lettet tilstand. Men oplevelsen fik mig til at indse, at vi er blevet snydt af disse båndpushere! Ikke alene bruger vi formuer på bånd og båndstationer. Vi spilder også anseelige mængder tid. Dyrk lige dette regnestykke: Der er ca. 400.000 virksomheder i Danmark. Hvis hver virksomhed i gennemsnit bruger én time om ugen på håndtering og flytning af backup, så spilder det danske samfund hver uge hvad der svarer til 200 fuldtidsstillinger. Eller ca. 10.000 fuldtidsstillinger om året. Mere end antallet af IT-ressourcer, vi mangler!

Nu kan du indvende, at det kun er tumper som mig, der tør satse på noget så antikvarisk som bånd. Men der tager du fejl: En anden undersøgelse i Disaster Recovery Journal viser, at mere end halvdelen af alle virksomheder satser på bånd som deres primære genskabelsesmedie.

Bånd kan godt anvendes til at genskabe en fil, en tumpe har slettet ved en fejltagelse. Men kan det virkelig betale sig at IT-afdelingen bruger store summer penge - og meget tid - på at beskytte tåber mod dem selv?

Derfor denne opfordring til alle IT-afdelinger: Brænd jeres backup-bånd og find en mere brugbar metode til at komme op igen efter brand, vandskade, svigt i køleanlæg, hw-nedbrud og andre - ikke usandsynlige - hændelser.

For det er et vigtigt og stort ansvar, vi har: Analysefirmaet Gartner har opgjort, at halvdelen af alle små og mellemstore virksomheder, der måtte undvære deres data i mere end 24 timer, ophørte med at eksistere. Og hvis de helt mister data, så er situationen endnu værre.

Så hvis du stadig har en indre båndabe, så send den et sted hen, hvor vi ikke er afhængige af den!

---------------
Per Palmkvist Knudsen er IT-direktør i JP/Politikens Hus A/S.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere