Konkurrence: It-chefens fem udfordringer

Læs de bedste indlæg i ComONs kronikkonkurrence. I dag offentliggør vi vinderen af andenpladsen.

For godt hundrede år siden, da industrialismen var på kraftig fremmarch, var adgangen til elektricitet i enhver større produktionsvirksomhed en helt afgørende faktor for at opnå succes.

Den sikreste - og ofte eneste - måde at få adgang til elektrisk energi i de nødvendige mængder, var simpelthen at etablere sin egen el-produktion.

Dette krævede naturligvis de bedste og mest tekniske hjerner, der stod for opbygning og drift af virksomhedens eget elværk. El-afdelingen var særdeles vigtig, og chefen for afdelingen var en del af den øverste ledelse; i USA havde mange virksomheder således ofte en ”VP of Electricity”.

Men udviklingen gik stærkt, og snart etablerede byerne elværker, som efterhånden blev koblet sammen i store netværk, der gav høj forsyningssikkerhed og lave priser.

Så pludselig var ”outsourcing” af el-leverancen det rigtige valg for virksomhederne, el-afdelingen forsvandt og var nu reduceret til en enkelt linje i årsregnskabet, der hed ”elektricitet”.

Kan vi drage en parallel til dagens it-afdelinger og skiftet til ”cloud computing” og ”Software as a Service”? Måske. Først må man gøre sig klart, at den væsentligste årsag til skiftet dengang var enkelthed og fleksibilitet. Fra at være en særdeles udfordrende opgave blev det snart meget enkelt blot at få leveret den elektriske energi gennem et kabel direkte ind i virksomheden, og valget var derfor indlysende.

It er efterhånden også blevet så enkelt at benytte, at det i dagens informationssamfund indgår som et naturligt element i dagligdagen for de fleste mennesker. Men it er ikke helt så simpelt som el, det er for en virksomhed ikke blot en ”her og nu ydelse” med krav om leveringssikkerhed og lav pris, men også et spørgsmål om informationer og håndteringen at disse.
 

CIO


Så hvilke store udfordringer truer it-chefen og hans afdeling? Først og fremmest er det væsentligt at forstå, at rollen er skiftet fra en teknisk driftsrolle, til en funktion, der skal have fokus på strategi og forretning. Den øverste ledelse i virksomhederne har for længst indset, at det ikke er en naturlov, at der skal investeres stadig stigende summer i it. Alle investeringer skal begrundes i forretningen og strategien, og it-chefens største udfordring er derfor at sikre, at han/hun bliver en del af den øverste ledelse og ændrer rolle til ”Chief Information Officer” (CIO), en titel, der langt bedre dækker fremtidens krav. Her vil han/hun så som vidende og visionær person kunne sikre den optimale brug af informationsteknologien til virksomhedens bedste.
 

Outsourcing

Det er ikke længere et spørgsmål om, hvorvidt outsourcing er relevant, men mere om hvad og hvor meget, der skal outsources. Webhosting er oplagt, men hvordan med mail, ERP-systemet, HR-systemet, udvikling af it-løsninger, den daglige it-drift, support-funktionen, telefonsystemet osv.

Alt er teknisk muligt, så igen er det en strategisk beslutning, om der er økonomiske fordele, og om disse i givet fald opvejer fordele ved at have interne kompetencer og særlige løsninger, der kan bringe virksomheden det afgørende skridt foran konkurrenterne. Som CIO er det også vigtigt at have styr mange andre områder, fx jura, personfølsomme oplysninger kan jo ikke altid blot lægges op i skyen, for i hvilke lande kommer de til at ligge, og hvordan er lovgivningen dér i forhold til den danske lovgivning?

En ofte overset udfordring ved valg at løsninger, hvad enten det er løsninger, der implementeres internt eller er outsourcede, er mulighederne og omkostningerne ved en dag at skulle gå videre til en ny løsning, men specielt ved outsourcing er det vigtigt at sikre sig ejerskab over egne data og tilpasninger samt have sikkerhed for, at man nemt kan tage dem med sig, den dag man skifter leverandør. Mange regner på anskaffelsespris og driftsomkostninger over fx de næste fem år, men få tænker på, hvad ”exit”-omkostningerne vil være.

Vælger man forkert, kan disse omkostninger være så høje, at man reelt ikke har friheden til at skifte til en ny løsning, der til den tid viser sig at være både bedre og billigere. Nøglen til dette er naturligvis at vælge løsninger, der baserer sig på åbne standarder og som tilbydes fra flere forskellige leverandører. Her vil det også ofte være tilfældet, at brug af løsninger baseret på open source vil sikre denne frihed.
 

Mobilitet

Mobilitet har i løbet af få år fået en helt ny dimension. For fremkomsten og den følgende lynhurtige udbredelse af smartphones og tablets har markant ændret mulighederne og efterspørgslen for her-og-nu adgang til virksomhedens data og informationer. I mange situationer er der ikke mere behov for den traditionelle laptop, og den yngre generation af nye og kommende medarbejdere har en langt mere dynamisk arbejdsform samt helt andre forventninger til de værktøjer, de tilbydes. Skal man så gå ind og diktere brugen af bestemte teknologier og enheder, eller er alternativet, at man fremover forventer/kræver at medarbejderne selv anskaffer og vedligeholder deres egne ”smart devices”, og man så finder måder at levere sikker adgang til virksomhedens systemer fra alle ”standardløsninger”? Det stiller naturligvis krav til, at der på markedet findes standard løsninger, der gør det nemt at abstrahere fra de underliggende teknologier, men det giver så netop frihed til at tænke i ”forretning” og ikke ”teknik”.

Sikkerhed

Sikkerhed er nok den største udfordring af dem alle. Med data tilgængelige fra mange forskellige typer enheder, data placeret i ”skyen”, medarbejdere, der ikke altid har fuld forståelse for de sikkerhedsrisici, der truer, og tilstedeværelsen af kriminelle, der bevidst arbejder på at skaffe sig adgang til fortrolige informationer, er opgaven nærmest skræmmende. Hvor langt skal man gå for at gøre den daglige arbejdsgang nem for medarbejdere og partnere uden at tage for store risici? Uddannelse i datasikkerhed af alle medarbejdere kan være et skridt på vejen, men der vil altid være hændelser, der vil kompromittere sikkerheden: en smartphone bliver stjålet, et password kommer i de forkerte hænder, en gruppe hackere får adgang til virksomhedens data. Derfor er løsninger, der kan begrænse skadens omfang, når (ikke hvis) den sker, særdeles vigtige. Mulighederne for kryptering af data udnyttes i dag uhyggeligt lidt, ligesom gode værktøjer til at rense smartphones og laptops for alle informationer, så snart de er erklæret forsvundne, burde være almindelig standard. Jævnligt læser vi historier om sådanne brud på almindelig datasikkerhed, men det er helt sikkert kun en brøkdel af tilfældene, der når frem til offentlighedens kendskab.

Nye medarbejderprofiler

Cloud computing og andre outsourcing teknologier betyder jo ikke, at der ikke fremover er behov for servere, storage, netværk og driftsfolk. Men det betyder naturligvis, at serverrummene - ligesom datidens private elværker - ikke længere vil findes i hver enkelt virksomhed. De vil findes andre steder, og i modsætning til elektricitet kan information sagtens overføres fra den modsatte side af Jorden uden særlige problemer eller udgifter. Så serverrummene vil snart findes på steder, hvor driften er billigere: billigere el, billigere køling, lavere lønninger, lavere skatter. Behovet for medarbejdere til installation og vedligeholdelse af servere vil derfor være faldende i Danmark, først i de mindre virksomheder, der hurtigst kan se fordelene ved at nedlægge egen driftsorganisation, men siden hen også i de større virksomheder.
Softwareudvikling vil naturligvis også ske der, hvor ressourcerne er billigst, og vi ser jo allerede nu, at meget af udviklingen er flyttet ud af landet. Det giver mange udfordringer, og kulturforskelle, sprog, produktivitet, forskellige tidszoner og meget andet kan reducere udbyttet, men der er ingen tvivl om, at der fremover her i Danmark vil være et stigende behov for it-medarbejdere, der har en international forståelse, og som i højere grad vil stå for design og projektledelse, mens behovet vil falde for personer, der står for egentlig produktion og test af software.

Arbejdet som it-chef eller som medarbejder i en it-afdeling har aldrig været kedeligt og har altid været under forandring. 2011 er ingen undtagelse, og årene fremover vil bringe endnu større forandringer og nye udfordringer.
 

--------------------------


Denne tekst er kåret som den andenbedste i ComONs kronikkonkurrence om it-chefens fem vigtgiste udfordringer.

Forfatteren er Peter Lange, der er selvstændig konsulent. Han har tidligere været ansat i en årrække i Sun Microsystems i forskellige internationale roller indenfor marketing.

ComON bringer de tre bedste indlæg, som hver præmieres på passende vis. Vinderen, der afsløres på søndag, får en Sony VAIO Z bærbar pc til 22.000 kroner. Nummer to, derkan læses ovenfor, vinder et avanceret headset fra Platronics. Det tredjebedste indlæg, som kunne læses i går, blebv præmieret med et sæt trådløse højttalere fra Altec Lansing.

De indkomne indlæg er bedømt af en redaktionskommite, der har kigget efter de mest visionære, præcise, kloge og klartskuende tekster om it-afdelingens fem udfordringer i 2011.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere