DSB: Pris og kvalitet er vigtigere end dansk moms

DSB forsvarer, at de sender moms ud af Danmark ved netsalg af musik, film og lydbøger.

Når DSB har valgt et firma med base i momslyet Luxembourg som samarbejdspartner, skyldes det at pris og kvalitet var den bedste.

Det forklarer Nikolaj Larsen, business manager hos DSB, efter ComON's afsløring af, at DSB får penge for at sende nettrafik til et selskab, der betaler den billige momssats på 15 procent i Luxembourg. Det er ti procent under den almindelige danske momssats.

"Selv om du siger, at DSB er statsejet, så handler vi med virksomheder i hele verden, hvis pris og kvalitet er bedre der," siger Nikolaj Larsen.

På DSB's hjemmeside henviser statens togselskab til shop2download.com. Hver gang en person via DSB lejer film eller køber musik hos det luxembourgske selskab, får DSB en andel af salget. Flere andre danske firmaer, eksempelvis Bilka og TP Musik, har en lignende ordning. Det er ikke ulovligt, som reglerne er i dag.

DSB kunne dog have valgt en løsning, hvor der betales dansk moms. Selskabet bag løsningen har et danskejet moderselskab, Basepoint Media. De har forklaret til ComON, at DSB kunne vælge en løsning, hvor der betales dansk moms. Tjenesten GUCCA.dk har eksempelvis valgt denne løsning. Det ville dog kræve, at DSB selv stod for salget. Nikolaj Larsen afviser modellen, hvor DSB selv står for salget men til gengæld lægger momsen i Danmark.

"Vi har valgt den løsning, vi har, fordi DSB skal fokusere på det, som DSB er gode til," siger Nikolaj Larsen.

"Vi skal servicere vores kunder og give et godt produkt til god pris. Derfor har denne løsning været den rigtige for os," forklarer han.

Han afviser, at DSB's primære formål er at tjene penge på musik-, film-, og lydbogssalget. Kunderne har efterspurgt muligheden for underholdning på rejsen, siger han. Slutmålet er altså at gøre rejsen til en bedre oplevelse, så flere tager toget i stedet for at køre i bil.

Er det ikke korrekt, at får en procentdel af omsætningen? Hvor stor er den?

"Jo, men det er ikke noget, jeg kan oplyse om af konkurrencehensyn," siger Nikolaj Larsen.

Hvor mange penge har DSB fået ind på samarbejdet siden starten?

"Det kan jeg ikke oplyse," svarer Nikolaj Larsen.

Han siger dog, at DSB ikke har haft overskud på samarbejdet endnu.

Som ComON har omtalt i en tidligere artikel, har flere firmaer, som sælger musik online, base i momslyet Luxembourg. Nye EU-regler vil fra 2015 dog sætte en stopper for denne praksis.

ComON har tidligere forsøgt at få svar fra transportminister Hans Christian Schmidt (V) på, hvorfor DSB kan tjene på at formidle salg af musik, film og lydbøger, men ikke mobiltelefoni. Vi har dog ikke fået svar fra ministeren.

Tidligere på ugen forbød transportministeren DSB i at lægge navn til mobilselskabet DSB Talk.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere