Det vil koste antenneforeninger og kabeloperatører dyrt at slutte op om Danmarks Radios forsøg på at udbrede fremtidens radio, DAB-radioen.
Hvis DAB-signalerne skal sendes ud via antenneforeningerne, skal rettighedshaverne til programmerne have kompensation fra antenneforeningerne. Disse vederlag fordeles af paraplyforeningen Copy-Dan.
Men Copy-Dans satser er så høje, at antenneforeningerne skræmmes væk fra digitalradio, mener Søren Birksø Sørensen fra Forenede Danske Antenneanlæg. Blot 10-11.000 danskere hører i dag DR på DAB-radio, og prisen for antenneanlæggene bliver således urimeligt høj i forhold til antallet af DAB-lyttere.
»Med halvanden million hustande tilsluttet et kabelnet, vil den lavest tænkelige udgift for antenneforeningerne være mere end 20 millioner kroner, og det er mange penge med så lille en lytterskare,« siger han.
Udgifter i den størrelsesorden er med til at dæmpe udbredelsen af DAB-radioen i Danmark, og derfor er DAB-radio endnu ikke blevet den samme succes herhjemme som i for eksempel England.
Antenneforeningerne er simpelthen ikke interesserede i, at investere i det nødvendige udstyr, så længe efterspørgslen efter DAB-radio ikke er større, da prisen for en DAB-lytter på måde løber op løber op i 1600 til 2100 kroner om året.
Jurist Jacob Hedebrink fra Copy-Dan mener dog ikke, at DAB-radio i dag spiller så stor en rolle for kabelnetværkerne.
»Hvor mange af DAB-radio-lytterne modtager DAB via et kabelnetværk,« spørger han retorisk og siger, at langt de fleste lyttere modtager signalerne direkte fra Danmarks Radio.
I øjeblikket er DR spydspids for DAB-radioens udbredelse i Danmark. Med udgangen af i år sender DR 17 forskellige digitale kanaler, som kræver en DAB-modtager. Alle disse kanaler er såkaldte »must carry«-kanaler, hvilket betyder, at kanalerne skal udsendes på landets godt 6.000 kabelnetværk. Så længe kabeloperatørerne ikke sender andre kanaler digitalt, er de dog undtaget gennem en bestemmelse i radio/tv-loven. Derfor kan kabeloperatørerne vælge ikke at sende DR's DAB-radio.