Windows 7 giver renæssance for 64-bit-computere

Med det kommende Windows 7 kan 64-bit-teknologien få sit store gennembrud. De fleste computere indeholder allerede 64-bit-processorer, men kører stadig 32-bit-styresystemer.

Der er efterhånden gået næsten seks år siden den første 64-bit-processor til desktop-computere kom på gaden. Det var AMD, der lancerede sin Athlon 64 helt tilbage i 2003. Men alligevel er mange brugere stadig ikke klar over forskellen mellem 32 bit og 64 bit, og kun et fåtal har skiftet til 64 bit.

Det kan blive anderledes med det kommende Windows 7, som både kommer i 32- og 64-bit udgaver - ligesom Windows Vista og XP.

Det var ellers ventet at Windows 7 kun ville komme i en 64-bit version, men Microsoft har valgt også at udsende en 32-bit-udgave for at beholde kompatibiliteten med den gamle 32-bit hardware og software.

denne side hos Microsoft findes en grundig forklaring af forskellen mellem 32- og 64-bit Windows. En computer med 32-bit Windows kan maksimalt udnytte 4 GB RAM, og selv her er det ikke hele hukommelsen, der bliver udnyttet optimalt.

Denne grænse er væk under 64-bit Windows (de eksisterende 64-bit-udgaver af XP og Vista understøtter op til 128 GB fysisk RAM), og ifølge Microsoft kan man allerede mærke forskellen med 4 GB hukommelse, hvis man kører mange programmer samtidig.

Siden lanceringen af Vista er priserne for hukommelse faldet og det er ikke længere usædvanligt at se nye computere med 4 GB RAM. RAM-priserne er efterhånden så lave, at det ikke er helt urealistisk at udstyre sin maskine med 16 GB hukommelse - og så er man nødt til at køre et 64-bit styresystem.

Det kræver selvfølgelig, at systemet er udstyret med en 64 bit processor (som Intel Core 2 Duo eller nyere).

Samtidig skal man være opmærksom på, at der kan være kompatibilitets-problemer med ældre hardware og software. Der findes dog 64-bit-drivere til stort set alle nyere hardware-enheder. På software-siden er der meldinger om problemer med selv populære programmer som Google Chrome, Adobe Flash og iTunes, men der er typisk patches til rådighed, som løser problemerne.

Og meget tyder på, at 64-bit er ved at blive mainstream. Tal fra Microsoft viste sidste år, at hver femte nye computer er udstyret med 64-bit Windows (Vista). Det gælder også bærbare computere, hvor næsten alle producenter efterhånden har modeller med 64-bit software.

Det er muligt at 64-bit Windows allerede er tæt på at indhente 32-bit - den seneste opgørelse fra Microsoft er mere end et halvt år gammel.

Softwaren er også på plads - de tunge billedbehandlings- og videoredigeringsprogrammer som Photoshop CS4, Lightroom og Vegas Pro findes efterhånden i 64-bit-versioner og her skulle hastigheden være betydelig højere end under 32-bit ved behandling af store filer.

Hvis udviklingen med de faldende RAM-priser og det stigende udbud af 64-bit-software fortsætter, så bliver Windows 7 sandsynligvis det første pc-styresystem som sælger bedre i 64-bit end i 32-bit-udgaven. Og når efterfølgeren engang kommer på markedet, så vil 32-bit måske helt være en saga blot.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere