Nye skærme bruger 99 procent mindre energi

En computerskærm som bruger 99 procent mindre energi end almindelige LCD-displays. Det er målet for nystartede Pixel Qi, der er stiftet af teknologichefen fra One Laptop Per Child projektet.

Tidligere i år forlod Mary Lou Jepsen sin stilling som teknologichef for One Laptop Per Child (OLPC) projekt, kendt for sin meget omtalte 100-dollar-laptop eller XO-computer, som den også kaldes. En af de helt centrale tekniske nyskabelser i den billige skolecomputer er en lavenergi-skærm som både er lysstærk og samtidig bruger meget lidt strøm.

Det er denne teknologi, som nu skal kommercialiseres gennem Jepsens nystartede firma Pixel Qi i San Francisco. Målet er at udvikle en ny skærmtype, som kun har 1 pct. af strømforbruget i forhold til almindelige pc-skærme.

»Disse skærme har 1 pct. af energibehovet for almindelige skærme, fordi de anvender en reflektor bag LCD-gitteret, der sender lyset fra omgivelserne tilbage og dermed giver mulighed for, at deaktivere skærmens backlight eller i det mindste skrue ned i lyse omgivelser,« siger Mary Lou Jensen til Technology Review.

Og skærmens strømforbrug kan sænkes endnu mere ved at anvende et power-management-system som i XO-computeren, som sørger for at skærmbilledet kun bliver opdateret, hvis indholdet har ændret sig. Hvis man f.eks. bare læser en tekst, er det ikke nødvendigt at genopfriske billedet 60 gange i sekundet.

Ifølge Jepsen kommer de første skærme og notebooks med den nye teknologi til næste år, men hun vil ikke fortælle, hvem firmaet samarbejder med. Men hun antyder, at Pixel Qi vil fokusere på skærme, der er egnet specielt til at læse lange tekster. I de nuværende skærme er opløsningen stadig for lav og derfor vælge mange at printe tekst ud i stedet for at læse den på skærmen, mener Jepsen.

»Desuden har folk ikke lyst til at stirre ind i en lommelygte hele tiden,« som hun formulerer det.

Jepsen forsvarer beslutningen om at forlade OLPC og tilføjer, at det profitorienterede Pixel Qi også vil hjælpe skolecomputer-projektet ved at åbne for massefremstilling af de komponenter, der indgår i 100-dollar-maskinen - og de store styktal vil betyde, at komponenterne bliver billigere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere