Produktionsomkostningerne til James Camerons Avatar steg løbende under indspilningen. Og mange har sikkert tvivlet på, at milliardbudgettet nogensinde kunne tjene sig hjem igen.
Men Cameron fik ret. Avatar blev et hit. På flere fronter.
Verdens befolkning er flokket til biograferne for at se enten 3D- eller standardudgaven af Avatar.
Filmen er allerede på top-5-listen over verdens bedst indtjenende film – nogensinde. Indtjeningen skulle derfor ligge i omegnen af 5 milliarder kroner.
Men film-succesen er også med til endnu en gang at sætte spørgsmålstegn ved den skadelige virkning af piratfilm og fildeling. Parallelt med biografsuccesen har Avatar nemlig også indtaget en rekord på piratfronten.
Filmen om overlevelseskampen på planeten Pandora skulle angiveligt være den film, der hurtigst er blevet downloadet flest gange. Ifølge The Times var Avatar blevet downloadet ulovligt 500.000 gange lige efter premieren. Og inden en uge var tallet oppe på næsten en million.
Avatar er dog i tæt konkurrence med Twilight og New Moon.
Men den downloadede film er ikke andet end en biografkopi, som langt fra sker filmens effekter fyldest. Derfor har Cameron da heller ikke det store problem med populariteten ude ved computerskærmene.
”Man kan piratkopiere en 3D-film, men man kan ikke piratkopiere 3D-oplevelsen,” sagde instruktør James Cameron før premieren.
En anden grund til, at filmen kan trække et rekordstort antal mennesker, kan være, at verden i øjeblikket befinder sig i en økonomisk nedgangsperiode. Disse perioder er kendetegnede ved, at forbrugene sparer på dyr underholdning i form af koncerter, rejser og teaterbesøg. I stedet tilbringer de meget tid foran fjernsynet og i biografen.