Fysiske blokader forhindrer biler i at komme ind på CSC-grunden på Retortvej i Valby, og virksomheden har måttet skubbe forskellige udviklingsprojekter. Men mange af medarbejderne arbejder blot videre hjemmefra, og driften af kundernes igangværende systemer fungerer stort set som normalt. Prosa-strejken er meget langt fra at stoppe serverne på CSC, hvor SKATs og politiets systemer afvikles.
"Alle vores kunders kørende systemer er stadigvæk i luften, og kører som de skal".
Sådan lyder en aktuel melding fra CSC direktør Lars Lundgaard, da ComON spørger hvordan virksomheden klarer sig under storstrejken.
Han forklarer, at der, siden strejken startede den 1. juni, kun har været mindre, ordinære problemer som alle er blevet løst.
”Det er sådan noget, der altid sker: En server, der står af om natten, så man må ind og rejse den op. Altså almindelige driftsforstyrrelser. De er alle blevet løst – nogle af dem måske ikke helt så hurtigt, som vi plejer, men stadig inden for de service-vinduer, som vi har,” siger Lars Lundsgaard.
Han er meget tilfreds med, at det beredskab af virkarer og konsulenter, som virksomheden har bygget op gennem de seneste måneder, har vist sig at fungere:
”Vi har fået afprøvet, at vi rent faktisk er i stand til at løse de problemer, vi støder på, indtil nu. Så alt i alt er vi sådan set godt tilfredse. Investeringen i det her beredskab har vist sig at være rigtig. Det virker efter hensigten, indtil videre," siger han.
Blev problemerne med SKATS systemer løst inden storstrejken startede?
”Vi har oparbejdet en pukkel, og vi har aftalt en plan sammen med SKAT for, hvordan vi skal afvikle det her. De planer følger vi også. Der er stadig ting, som ikke er helt på plads, men vi har lavet en aftale om, hvordan det skal afvikles, og det fungerer planmæssigt,” hævder CSC-direktøren.
Han påpeger, at det ikke kun er vikarer og konsulenter men også alle de normale medarbejdere, der ikke er i strejke, for eksempel ikke-Prosa-folk, der indgår i beredskabet.
Situationen med de strejkendes blokade af biler løser CSC ifølge Lars Lundgaard ved at parkere bilen et stykke væk og gå resten af vejen – og ved at arbejde hjemme.
”Vi har aftaler med politiet om, at de hjælper os med at få det mest nødvendige personale ind og ud. Vi er også rigtig mange, som har mulighed for at koble op hjemmefra. Så det at have hjemmearbejdspladser er meget udbredt – og noget man bruger normalt. Og i den her situation betyder det så, at der er rigtig mange, der vælger at arbejde hjemmefra, siger Lars Lundsgaard.
Han mener ikke, man kan sige, at strejken ikke har nogen effekt:
”Der er stadig ting, som vores kunder gerne ville have lavet, som vi ville have lavet sammen med dem under normal omstændigheder, men som så er blevet skubbet lidt nu, fordi man ikke ønsker at udfordre systemet mere end højst nødvendigt. Det gælder forskellige udviklingsprojekter og idriftssættelser af nye ting, som nogen kunder har valgt at udskyde".
"Så der er ingen tvivl om, at konflikten har en effekt både i forhold til os som virksomhed og også i forhold til vores kunder. Den har bare ikke haft den store dramatiske effekt, at kørende systemer kan falde sammen om ørene på politiet og andre – der er vi ikke nået til endnu,” lyder det fra CSC-direktøren.
ComON har spurgt Prosas næstformand Hanne Lykke om, hvad hun siger til CSC-direktørens melding:
Alle systemer kører, og beredskabet fungerer, og alt er godt?
”Det svarer ikke helt til det, jeg hører, men så længe de kan holde historien, så er det sådan, det er. Hvis det kan lykkes dem at sige det til kunderne, og kunderne er tilfredse med det, så er det jo i princippet, sådan det er. Så er det egentlig lige meget, om det er rigtigt,” siger hun.
Hanne Lykke mener nemlig, at det står mere dårligt til med driften på CSC, end firmaet vil indrømme:
”Jamen kunderne har da lidt, det ved jeg da. For der har været så meget galt med SKATs systemer, og det vil de jo ikke indrømme. Det er, fordi de er med i det på en eller anden måde. Der er da blevet lovet nogle penge, eller jeg ved ikke, hvad de er blevet lovet, i den anden ende”,
Hanne Lykke mener, at det først er, når der kommer store driftsproblemer, at konflikten vil blive rigtig bemærket af omverdenen. Og de store mainframesystemer går ikke ned, blot fordi man vender ryggen til dem:
”Nej, det gør de ikke. Jeg har sagt mange gange, at der sker ikke noget, fordi vi vender ryggen til,” siger hun om situationen på CSC.
Så den her konflikt er i virkeligheden et langt sejt træk?
”Ja, det er det faktisk", siger Hanne Lykke.