Det københavnske politi og overborgmester Ritt Bjerregaard luftede sidste år tanken om at mandsopdække det meste af hovedstadens centrum med kameraer. Den plan kan de nu med Datatilsynets velsignelse rulle ud.
I en "vejledende udtalelse" siger Datatilsynet, at planerne ligger indenfor persondatalovgivningen.
Det er især strækningen fra Rådhuspladsen til Nytorv og området omkring Nørrebro Station som politiet er interesseret i at have et evigt vågent øje med. Men andre centrale områder kan komme på tale.
Derfor kommer overvågningen til at foregå i et område med mange handlende, rejsende, turister og beboere, som må finde sig i, at de også bliver optaget. Det sætter nogle krav til overvågningen. For eksempel skal forbipasserende og handlende oplyses om, at de bliver overvåget. Det kommer til at ske via skilte og klistermærker.
Desuden må tv-overvågningen ikke foregå, så den filmer ind i private hjem.
Overvågningen kommer til at ske på en sådan måde, at den vagthavende på politigården kan zoome ind og identificere personer, hvis han observerer noget på skærmen. Desuden bliver alt gemt i 30 dage på politiets servere.
»Efter Datatilsynets opfattelse kan Københavns Politi inden for rammerne af persondatalovens § 5 (behandlingen af de indsamlede optagelser, Red.) foretage tv-overvågning på Strøget og området omkring Nørrebro Station i det omfang, der foreligger saglige og tungtvejende grunde herfor. Kravet om proportionalitet indebærer endvidere, at tv-overvågning skal gennemføres, så den virker mindst muligt integritetskrænkende for den almindelige borger.«
Med de ord har tilsynet ikke yderligere bemærkninger til den påtænkte tv-overvågning. En egentlig blåstempling af overvågningen får politiet dog ikke. Datatilsynet oplyser, at man først i en eventuel klagesag vil tage endelig stilling til overvågningen.