USA dropper e-valg

Til det kommende præsidentvalg i USA bliver valgcomputere mange steder udskiftet med papir og blyant. Drømmen om det elektroniske valg blev en fiasko.

Forestillingen om at valgcomputere og internet-stemmeafgivelse er fremtiden passer dårligt med virkeligheden i USA. Her har mange valgdistrikter besluttet at afskaffe valgcomputere og gå tilbage til papir og blyant ved det kommende præsidentvalg den 4. november.

Tallene taler et tydeligt sprog, viser en opgørelse fra avisen New York Times. Ved midtvejsvalget til Kongressen i 2006 var det 39 procent af de amerikanske vælgere, der afgav deres stemme ved en touchscreen-baseret valgcomputer. Dette tal ventes at falde til omtrent en tredjedel af vælgerne ved præsidentvalget i efteråret.

En sådan terminal i valglokalet fungerer typisk ved, at man trykker ud for den ønskede kandidat i stedet for at sætte et kryds på stemmesedlen. Stemmen bliver altså kun registreret elektronisk - og kritikere frygter derfor, at systemerne kan manipuleres.

En anden og mere populær metode er maskinlæsbare stemmesedler på papir. Vælgeren sætter sit kryds som normalt, hvorefter sedlen køres gennem en optisk scanner. Fordelen er, at stemmesedlen kan gemmes og optællingen gentages, hvis det bliver nødvendigt.

I 2006 blev maskinlæsbare stemmesedler brugt i 49 pct. af valgdistrikterne, og det ventes at stige til 55 pct. ved præsidentvalget.

De berygtede hulkort-baserede systemer, som stadig huskes fra genoptællingen i Florida i 2000, bruges kun i 3 pct. af valgdistrikterne. Kun 0,38 pct. bruger rene papirbaserede systemer, hvor optællingen også foregår i hånden.

Som den eneste af de 30 forbundsstater, der stadig bruger touchscreen-computere, har Ohio besluttet at udstyre alle valglokaler med papir-stemmesedler til november. Staten ønsker dermed at undgå en situation som i 2004, hvor et computernedbrud gjorde det umuligt for mange vælgere at afgive stemmen til præsidentvalget.

Der regnes med en meget høj valgdeltagelse til den kommende duel mellem Barack Obama og John McCain, og det kan betyde at valglokalerne løber tør for stemmesedler. I 2006 måtte mange vælgere i Baltimore gå forgæves, fordi valglokalerne allerede ved middagstid ikke havde flere stemmesedler.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere