En halsbeklædning der gengiver hjertets lyde. En kjole med skiftende mønstre. En frakke med overvågningskamera og skærm. Det er nogle af de eksempler på ”intelligent tøj”, der kan opleves frem til den 19. maj på udstillingen ”Pretty Smart Textiles” i Herning.
Udstillingen er en del af et større arrangementet med titlen ”Future Textiles”, hvor der også holdes en konference for eksperter, der kan udveksle erfaringer og holdninger og komme med deres bud på fremtidens ”begavede tøj”. Der er også workshops, et seminar og en international designkonkurrence.
”Krydsfeltet mellem mode, kunst og teknologi kan for mange være svært at forstå, men udstillingen gør mulighederne inden for intelligente tekstiler konkrete og håndgribelige. En del af de kunstneriske bud ligger dog et stykke fra, hvad der er realistisk,” siger Hanne Troels Jensen, leder af Videncenter for Intelligente Tekstiler ved TEKO, VIA University College.
Udstillingen har tidligere været afholdt i Holland og den blev åbnet af den hollandske ambassadør i Danmark mandag.
”Den kreative industri udgør en voksende del af både hollandsk og dansk økonomi, og intelligente tekstiler vil fremover være et marked i vækst og blive en betydelig del af hverdagslivet,” sagde ambassadøren Niek van Zutphen.
Blandt de genstande som kan opleves på udstillingen er en kjole hvor mønstret dannes af blæk. Fra kjolens halsstykke frigives der ganske langsomt mere og mere blæk, som løber ud i stoffet, når personen, der har kjolen på, bevæger sig.
Der er også en kjole der samtidig er et bærbart musikinstrument. Kjolen indeholder et elektronisk kredsløb af 12 spoler, der er syet sammen med stoffet. Der skabes forskelligt musik afhængigt af, hvor og hvordan det elektroniske kredsløb aktiveres via bevægelser med kroppen eller berøringer med fingre.
Gæsterne kan også se en frakke med indbygget overvågningskamera og skærm. Kameraet er integreret i en af frakkens knapper, og skærmen, der viser dét, kameraet optager, er syet ind i frakkens rygstykke. Set bagfra ser det ud som om, at bæreren af frakken har et hul, der går hele vejen gennem kroppen.
”Da jeg vovede mig ud på gaden med den specielle frakke på, oplevede jeg en bemærkelsesværdig reaktion. En del af de folk, der opdagede det indbyggede kamera, kom hen og vendte mig om, så de kunne bruge mig som kamera. Mange glemte tilsyneladende, at jeg var et menneske og ikke en maskine,” siger Anja Hertenberger, der er kunstneren bag overvågningsfrakken ’Inbetween’.
På udstillingen kan man også se en særlig halsbeklædning, som via indbygget teknologi giver mulighed for at lytte til kroppens indre – bl.a. hjerteslag samt gurglelyde fra mave og tarm.
Der er også en bluse i en særlig folie, som bliver stadig mere transparent, jo nærmere man kommer på den person, der har blusen på. Herved får man fornemmelsen er, hvordan man også i den virkelige verden får større indsigt i en anden persons indre ved at være fysisk tæt på mennesket.
Der er også et bedetæppe med lys, der skal bygge bro mellem den traditionelle udformning af et bedetæppe og den moderne verdens teknologi. Tæppet tager afsæt i et ældgammelt bedetæppe med ikoner fra Iran, men har fået indbygget små lamper, som får tæppet til at lyse og dermed være nærmest levende ved berøring.