Terminator-tiden er nær - evolutionskrigen begynder

Menneskeheden er på randen af en evolutionskrig mod robotter. I anledning af premiere på den nye Terminator film, giver USA's teknotænkere deres bud på, hvor langt vi er fra dræberobotter med kolde diodeøjne.

Terminator og skynet og robotters tidsrejser for at forhindre fortiden i at blive ændret er tilbage. I sidste uge fik Terminator 4 premiere i USA. I den anledning har H+ Magazine spurgt de fremmeste teknotænkere i USA, hvor langt vi er fra selvstændigt tænkende dræberrobotter og en central alt-dominerende kunstig intelligens.

Og vi er tæt på. Faktisk befinder Terminator-tiden sig lige om hjørnet. Men den kommer ikke nødvendigvis til at bestå af usædvanligt filmiske dommedags-scener med dunkel cresendomusik og stirrende diodeøjne i en hær af dræberrobotter.

"Umiddelbart ville det jo være vanvid. Hvorfor skulle en intelligent netværkshjerne spilde energi og ressourcer på at føre filmisk og grandios mand-til-mand krig i forfaldne ødemarker med høj musik? Hvis den kunstige intelligens ville udslette menneskeheden, så ville den nøjes med at skabe 100 nye influenza vira, sprede dem på en gang og bruge en neutronbombe til at rydde op efter sig," siger molekulærbiologen Storrs Hall, der er præsident for Foresight Institute og forfatter til bogen Beyond AI: Creating the Conscience of the Machine.

"På den anden side, så er det uundgåeligt, at robotterne overtager og jo hurtigere desto bedre. Mennesker er for dumme, godtroende, løgnagtige og korrupte til at bestemme over vigtige ting som jorden og solsystemet. Kunstig intelligens er ikke blot klogere, men også mere moralsk end mennesker," mener Storrs Hall.


Evolutionskrigen

Bob Mottram, der udvilker software for den amerikanske hær mener, at hvis en lang række nuværende parametre fortsætter uden afbrydelser, så er vil Terminator-fremtiden oprinde i slutningen af dette århundrede. Det kræver, at industrialiseringen og automatiseringen fortsætter i en grad så mennesker til sidst bliver en slags førtidspensionerede parasitter, der ikke længere behøver at løfte en finger.

"Det er svært at forudse, men en ting vi kan være sikre på, er, at evolutionen vil fortsætte for både biologiske og ikke-biologiske mekanismer. Vi vil muligvis kunne holde vores rivaler for døren ved at kontrollere deres evne til at reproducere sig selv, men det vil kun være en stakket frist. Det er dog ikke et dommedags-scenarie. Det er blot endnu et kapitel i livets varierede historie på jorden. Utallige gange tidligere er batonnen givet videre fra den ene art til den næste," siger han.


Den nye intelligens

Nye gennembrud i udviklingen af kunstig intelligens gør Terminator-tiden nært forestående. Det mener professor John Weng fra Department of Computer Science and Engineering på Michigan State University.

"Hvis en robot udfører opgave-specifikke programmer, så er dens evner yderst begrænsede. Den kan ikke håndtere nogle af de komplekse situationer i Terminator-filmene. Men robotter, der er designet udfra den nye tilgang, der hedder Autonom mental udvikling (AMD), er helt anderledes. De udvikler sig, mens de agerer med den fysiske verden, på samme måde som mennesker udvikler sig. AMD området har oplevet nogle store gennembrud på det seneste og indikerer, at en menneskeagtig maskinhjerne er mulig udfra et ingeniør synspunkt. Derfor er et Terminator-scenarie ikke blot en teoretisk mulighed, men praktisk muligt at skabe i den nærmeste fremtid," siger han.

Også Ben Goertzel, der har en PH.D i matematik og forsker i kunstig intelligens har tiltro til tanken om Autonom Mental Udvikling. Han forsøger at redefinere tanken om kunstig intelligens til det, han kalder General Kunstig Intelligens. Den primære forskel er, at kunstig intelligens arbejder med at give robotter evnen til at udføre specifikke opgaver, mens general kunstig intelligens fokuserer på robotters evne til at lære, udvikle og forstå.

"Bliver robotter lige så menneskelignende, kloge og rockeragtige som i Terminator? Ingen tvivl. Vil et Skynet system overtage verden? Hmm, hvis man byggede et globalt computer sikkerhedssystem og gjorde det intelligent, autonomt og kreativt nok til at bekæmpe ondsindede virus og orme, så måske. Et almindeligt kunstig intelligens system ville ikke udvikle general intelligens og initiativ. Men hvis systemet blev bygget med General Kunstig Inteliggens, så er risikoen tilstede," siger han.

H+ Magazine har spurgt flere førende forskere. Blandt andet mener Anette Hosoi fra MIT, at Terminator-robotter er usandsynlige, fordi de er for upraktiske. I stedet vil robotter blive bygget udfra de opgaver, de skal løse. For eksempel til at hjælpe jordskælvsofre ud af sammenstyrtede bygninger.

Læs alle bud her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere