Derfor crasher lufthavne og it-systemer:Opdatering fra Crowdstrike har ramt Microsofts systemer i hele verden

Kvinder vrager nørdede uddannelser

På trods af flere reklamekampagner og undersøgelser af it-studierne, fravælger kvinderne i stadig større grad de hårde it-studier.

Gabende kedsommelige fag og et nørdet studiemiljø skræmmer kvinder væk fra it-studierne. Det viser studiernes egne undersøgelser. På trods af en ihærdig indsats fra studiernes side med reklame- og hvervekampagner, fravælger kvinderne stadig systemudvikling og talknuseri til fordel for jura eller medicin.

Hos DTU finder Helge Elbrønd Jensen, dekan for civilingeniøruddannelserne, det også problematisk, at så få kvinder søger ind på de hårde it-fag. Han mener, det kan skyldes uddannelsernes image.

»Vi har lavet reklame for uddannelserne på gymnasier og foretaget undersøgelser af årsagerne, men det har ikke hjulpet. Ifølge undersøgelserne finder pigerne uddannelserne kedelige og nørdede. Den eneste løsning er nok at skabe nye uddannelser, som appellerer mere til kvinder. Uddannelser som Architectural Engineering og Design og Innovation har for eksempel lige antal kvinder og mænd,« siger Helge Elbrønd Jensen til Jyllands-Posten.

Masser af interessante jobs til kvinderne
Ved Datalogisk Institut på Aarhus Universitet har man foretaget undersøgelser, der belyser, hvorfor kvinder ikke søger ind. De viser, at kvinder, der kunne være potentielle studerende til datalogi, som regel i stedet vælger at blive læger eller jurister.

Det sker på trods af, at der i it-branchen er mange jobs, der burde kunne tiltale kvinderne.

»It-branchen har masser af gode job, der passer til kvinder, fordi gode evner for kommunikation er en forudsætning. Det kan være konsulentjob, hvor man skal lytte til kundens behov, så han får et optimalt it-system,« siger Susanne Bødker, professor ved Datalogisk institut på Aarhus Universitet, til Jyllands-Posten.

Instituttet har forsøgt at sende kvindelige studievejledere fra datalogi ud på gymnasierne for at fortælle de unge piger om mulighederne i uddannelsen. Det har dog ikke haft den ønskede effekt. I forhold til for ti år siden er der tværtimod færre kvinder på studiet.

Forkert opfattelse af studiet
Susanne Bødker mener, at en af årsagerne er, at valgfaget datalogi ligger i konkurrence med faget psykologi i gymnasiet. Når pigerne senere søger en uddannelse, tror de, at studiet kun optager dem, der har haft datalogi som valgfag. Men det er en forkert antagelse, mener Susanne Bødker.

Derfor går instituttet nu i offensiven for at få skubbet til opfattelsen af studiet.

»Til sommer inviterer vi gymnasiepiger på sommerlejr med datalogistuderende, så de kan se, hvad uddannelsen går ud på. Vi håber dermed at få flere til at søge ind. Vi vil vise dem, at man kan komme til at medvirke i produktionen af alt lige fra fremtidens avisproduktionssystemer til elektroniske patientjournaler,« siger Susanne Bødker til Jyllands-Posten.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere