Piratkopiering i de danske virksomheder er nu blevet et ministeranliggende. Således vil videnskabsminister Helge Sander gå videre med sagen.
»Min holdning er, at danske virksomheder skal overholde gældende ret. De skal altså sørge for, at de har ret til at anvende den software, de bruger,« skriver han som svar til det spørgsmål, Socialdemokraternes it-ordfører Magnus Heunicke stillede.
Helge Sander vil gå videre med sagen i it-branchen.
»Jeg har en løbende dialog med IKT-erhvervene på en række fronter. Jeg vil bringe spørgsmålet om ulovlig anvendelse af software op og bruge branchens input til at afgøre, om der er behov for initiativer på området.«
Han afviser dog indtil videre at sidestille piratkopiering i virksomhederne med tyveri, som softwareproducenternes brancheorganisation, Business Software Alliance, BSA, ellers havde ønsket sig.
»Hvis en virksomhed anvender piratkopieret software, har de berørte softwareproducenter mulighed for at sagsøge via ophavsretsloven, idet edb-programmer beskyttes som litterære værker efter denne lov,« skriver Helge Sander.
Undersøgelsen som BSA foretog i Europa viste, 27 procent af den software, der blev brugt i de danske virksomheder i 2004, var piratkopieret. Det er en lille stigning i forhold til de 26 procent der var året før.
Som følge af undersøgelsen ytrede BSA som nævnt ønske om at få piratkopiering sidestillet med gement tyveri, men den sidestilling er danske advokater, Danske Folkepartis it-ordfører Jørgen Dohrmann, og altså nu også Videnskabsministeren, imod.
Ifølge undersøgelsen blev værdien af den piratkopierede software i de danske virksomheder i 2004 anslået til 1,3 milliarder kroner.