Via både egen indsats og med hjælp fra andre er Microsofts .Net-platform langsomt begyndt at sprede sig til en lang række ikke-Microsoft-produkter.
Open source-folk har længe været i gang med at flytte .Net-platformen til andre operativsystemer, og nu begynder også databaser og webservere at røre på sig.
Oracle og MySQL
Blandt de vigtigste nyheder er formentlig Microsofts nye data provider til Oracles database.
Det har tidligere været muligt at få data fra en Oracle-database, men den nye data provider-software, der kræver, at man bruger mindst version 8.1.7, gør det ikke bare lettere ? Microsoft forventer også, at det vil være to til tre gange hurtigere.
Oracle skulle ifølge nyhedssitet The Register også selv være i gang med at lave software, der giver .Net-adgang til deres database. Softwaren, der skulle være i beta i øjeblikket, giver desuden adgang til en del flere funktioner end Microsofts.
Samtidig overvejer Microsoft at tilbyde lignende software til IBM?s DB2-database. IBM har også selv annonceret, at de arbejder på en tættere integration mellem DB2 og .Net.
Hælder man i stedet til open source-databasen MySQL, er der også her begyndt at komme .Net-understøttelse. Både CoreLabs (www.crlab.com) og einfodesign (www.einfodesign.com) har udviklet software, der giver adgang til MySQL-databaser via .NET - eller helt præcist ADO.NET.
Delphi.Net
Men også med hensyn til udviklingsværktøj er det begyndt at lysne for Microsoft.
Flere og flere programmeringssprog understøtter .Net ved at integrere sig i Microsofts store udviklingsværktøj, Visual Studio.Net.
Men Borland er gået et skridt videre og har med deres nyeste Delphi-version, Delphi 7, inkluderet .Net-muligheder i selve Delphi-udviklingsmiljøet.
Umiddelbart virker det dog ikke som om, der er fuld understøttelse for alle .Net-mulighederne. Selv skriver Borland i deres pressemeddelelse, at de har inkluderet ?preview capabilities? ? altså et smugkik ind i .Net-verdenen til Delphi-udviklere.
ASP.NET på Apache
Endelig er det via Covalents Enterprise Ready Server blevet muligt at afvikle ASP.NET-websider med verdens mest udbredte webserver Apache. I hvert fald hvis man bruger Apache under Windows.
Hidtil var man tvunget til at bruge Microsofts egen IIS-webserver, hvis man ville udnytte de mange nye muligheder ASP.NET giver.