Endnu en dansker frifundet for trådløs piratkopiering

På kun en måned har Landsretten to gange slået fast, at indehavere af trådløse internetforbindelser ikke kan dømmes for ulovlige downloads foretaget på deres IP-adresse.

IFIPI Danmark har tabt endnu en sag om piratkopiering på internettet.

Denne gang var det Vestre Landsret, der omstødte en kendelse fra Byretten i Randers. Byretten havde fundet en midaldrende randrusianer skyldig i piratkopiering i en civil retssag anlagt af IFPI Danmark på vegne af en lang række rettighedshavere.

Oprindeligt havde Byretten dømt manden skyldig i anklagen og pålagt ham at betale en erstatning på 60.000 kroner og desuden beordret ham til at slette de filer, som IFPI kunne se var downloadet og uploadet fra hans IP-adresse.

Men Venstre Landsret slog i dag fast, at IFPI ikke havde ført bevis for, at indehaveren af den pågældende IP-adresse nu også er identisk med den person, der havde down- og up-loadet det ulovlige materiale. Ordren om at slette filer blev dermed også omstødt.

Manden havde forsvaret sig med, at han benytter en trådløs, ikke-krypteret internetforbindelse, som andre kunne have benyttet.

Advokat for den frifundne randrusianer var ophavsretseksperten Per Overbeck. Det var også ham, der som advokat for de sagsøgte ankede en byretsdom mod to kvinder til Østre Landsret i en næsten identisk sag om piratkopiering. Østre Landsret frifandt de to kvinder i en skelsættende dom den 5. september.

Per Overbeck fortæller, at der dog er principielle forskelle på de to domme i Øst og Vest:

»De to kvinder, der blev frifundet ved Østre Landsret, var del af en husstand med flere computere, som flere personer i husstanden havde adgang til. Manden i Randers bor alene i sin lejlighed og har kun én computer, men hans lejlighed ligger i en etageejendom, hvor mange andre i princippet kan have koblet sig på hans internetforbindelse,« siger han.

Randrusianeren havde lige som de to kvinder, der blev frifundet ved Østre Landsret, en ikke-sikret trådløs internetforbindelse.

Hvorvidt sagen ville være faldet meget anderledes ud, hvis han havde sikret forbindelsen med de basale krypterings-metoder, som de fleste routere tilbyder, er et åbent spørgsmål:

»Jeg kan ikke svare på, hvad udfaldet så ville have været,« siger Per Overbeck.

Ved redaktionens slutning var det endnu ikke lykkedes ComON at få en kommentar til dommen fra IFPIs advokat Torben Steffensen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere