Open source-router sender Cisco på pension

Der er jubel i maskinrummet hos hostingfirmaet Servage, hvor en ren open source-løsning har sendt Cisco-routere på pension.

Kan open source stå distancen, når der skal tages højde for driftsikkerhed og oppetid hos hundredvis af kunder? Det mener man hos hostingfirmaet Servage, der har sendt sine Cisco-router på pension.

Firmaet har et erklæret mål om udelukkende at benytte open source i 2008. I øjeblikket mangler firmaet i Flensborg næsten kun at udskifte Office- og regnskabsprogrammer på kontoret for at opfylde den strategi. For senest har virksomhedens teknikere nemlig udskiftet datacentrets Cisco routere fra 7200-serien, med en open source-løsning.

»Vi stillede os den umulige opgave at få hardware til 20.000 euro til at udføre den samme opgave som en Cisco router til det tidobbelte. Vi regnede faktisk ikke med, at det ville lykkedes. Men det er gået så nemt, at vi nærmest er blevet bekymrede,« fortæller direktør Steffan Fallesen, der er overrasket over, hvor driftsikker den nye løsning har vist sig at være.

Rygdækning

Selve forarbejdet krævede to ugers programmering, og skiftet til ren open source skete ikke over night. I en periode kørte Cisco-set-uppet sideløbende med den nye løsning, før firmaet vovede at tage skridtet fuldt ud. Men nu benytter firmaet kun open source-routere på netværket, der forbinder cirka 300 servere.

»Vi har stadig gemt vores Cisco routere - just in case! Men indtil videre står de dog bare og samler støv, for det nye system kører bare helt perfekt,« siger Steffan Fallesen, der indrømmer, at Cisco-set-uppet også altid har fungeret upåklageligt.

Men det gør firmaets nye satsning altså også.
»Vores netværk benytter eBGP, iBGP og OSFP, og det router i peak hours næsten to gigabit. Perfomance og stabilitet er ekstremt imponerende,« fortsætter direktøren, der blandt andet kan fortælle, at systemet har overlevet flere store DOS-angreb (denial of service), og at systemets failover også er blevet udfordret - og har stået distancen.

Prøv det

Det nye setup er baseret på operationssystemet BSD og Zebra som routing engine, hvilket efter flere alternativer har vist sig bedst egnet.

»Det kan godt være, at vi bare har været heldige, men med vores erfaringer, så vil jeg opfordre alle it-afdelinger til at eksperimentere med det hen ad vejen. Det er ikke standardløsninger, og der skal justeres på enkelte ting hist og her, men det er jo netop det, som vi alligevel lever af til hverdag, så hvorfor ikke tage springet,« spørger Steffan Fallesen.

Han er især begejstret for, at det nye setup frigør firmaet fra at købe dyrt hardware. Rollemodellen har været Google, der også opererer med billigt hardware.

På trods af sin åbenbare begejstring over firmaets beslutning, så advarer Steffan Fallesen mod, at man kaster sig over fuld open source-implementering, hvis man ikke tidligere har arbejdet med for eksempel Unix.

»Men jeg vil især opfordre studerende til at downloade programmerne og lege med dem. Det er jo nogle ting, som man ellers skal købe en Cisco-licens for at få fingrene i. Og når de har leget lidt med det - og er blevet gode - så kan de jo sende en ansøgning til os bagefter,« siger han med et smil.

Denne artikel stammer fra ugens trykte ComON. I bladet kan du læse mange andre nyheder fra IT-Danmark.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere