Meldingen om salg af digital musik uden DRM giver ikke anledning til chokerede reaktioner i Danmark, selv om pladeindustriens brancheorganisation, IFPI, hidtil har forsvaret brugen af DRM på grund af hensynet til ophavsretten.
Men med de nye udmeldinger ser alt pludselig helt anderledes ud på den internationale scene og sandsynligvis også i Danmark.
»Jeg håber, at DRM-frit musik bliver et tiltag, der gør lovlig download mere attraktivt,« siger Jesper Bay, marketing direktør i IFPI.
Han udtrykker, at hvis fjernelsen af DRM kan sætte gang i mere salg, så synes han det er helt fint. Men han understreger samtidig, at IFPI som brancheorganisation ikke forholder sig til, om udviklingen er god eller dårlig.
Piratgruppen mener som før, at forkastning af DRM (digital rights management) er en forudsætning for musiksalg, men ser muligheden for at købe ulåst musik som en udvikling i den rigtige retning.
»Dem der er har fundet på DRM har ingen idé om, hvordan computere egentlig fungerer,« siger Sebastian Gjerding, der er talsmand for Piratgruppen. Han henviser til, hvordan moderne forbrugere tit flytter deres musik rundt mellem stationære og bærbare pc'er, MP3-afspillere eller lignende.
Han vurderer, at DRM med tiden vil forsvinde, men stiller sig uforstående overfor, hvorfor EMI ikke allerede har droppet DRM helt i stedet for blot at gøre det muligt at købe DRM-fri musik, mens de samtidig sælger DRM-beskyttet musik til en lavere pris.
Men mens EMI altså har besluttet sig for en DRM-fri mulighed, så er Warner fortsat hårdnakket tilhænger af DRM og gentog forleden, at de ikke kunne se, hvordan man kunne tjene penge på digital musik uden DRM. Sebastian Gjerding mener, at den holdning i længden vil skade Warner, og at de med tiden også vil være nødt til at gå væk fra DRM.
Dette er et uddrag fra ugens trykte ComON. I avisen kan du læse mere om synspunkterne om digital musik uden DRM.