EU har indført nye skrotregler, som giver producenterne ansvaret for skrotningen. Det gælder blandt andet for it-udstyr. Men selvom der er tale om et EU-direktiv, så fortolkes det forskelligt fra land til land i EU. Som alle andre EU-direktiver så skal direktivet implementeres i den nationale lovgivning, og det er her problemet opstår. Direktivet fra EU er nemlig ikke krystalklart.
EU-kommissionen har sagt, at produkter der indgår i en »fixed installation« eller er installeret af en professionel ikke er omfattet af skrotansvaret.
Direktivet er inddelt i ti kategorier og Miljøstyrelsen i Danmark har fortolket udtalelsen sådan, at det kun gælder for den kategori, der omfatter elektrisk og elektronisk værktøj. Undtagelsen gælder ikke for de øvrige kategorier. Anderledes ser det ud i den nationale lovgivning i eksempelvis Tyskland. Her gælder undtagelsen i samtlige kategorier.
Det giver problemer for de virksomheder, der handler med alle EU-landene.
»Virksomhederne kan ikke adskille produktionerne til de forskellige lande, og hvis de mærker deres produkter til de lande, der ikke kræver det, giver det virksomhederne en en unødvendig meromkostning,« forklarer Lars Aagaard, miljø- og energichef hos DI.
Han håber meget på, at der kommer en afklaring på problemet, når embedsmændene mødes for at drøfte situationen igen den 14. februar.
»Hvis de fuldmægtige ikke er i stand til at løse problemet, så må ministeren på banen,« lyder det fra Lars Aagaard.
Miljøstyrelsen indrømmer, at der er et problem. I Erhvervsbladet den 24. januar erkender underdirektør Helge Andreasen, Miljøstyrelsen, at der er uklarhed om reglerne. Han forventer, at de forskellige EU-lande får en fælles holdning til spørgsmålet, når de mødes medio februar.