Fon gik i slutningen af november på markedet med gratis routere til alle, som vil dele deres internetforbindelse med resten af Fon-netværket. Ifølge kritikere er Fon-netværket dømt til at blive en fiasko, da der ikke er et eneste teleselskab, som tillader Fon. Sådan har det dog været i alle de lande, Fon er gået ind i, fortæller den europæiske chef hos Fon.
»Da vi gik på markedet i februar, var der ingen lande, hvor der var aftaler med bredbåndsudbydere. I første omgang er alle internetudbydere imod, at man deler forbindelsen. Men når man taler med dem, finder de hurtigt ud af, at Fon rent faktisk er med til at sælge flere bredbåndsforbindelser. Derfor er de faktisk glade for det, og langsomt laver vi aftaler med store internetudbydere over hele verden,« fortæller Robert Lang, som er leder af Fon i Europa.
Han hæfter sig ved den succes som fænomenet har fået i lande som Spanien, Tyskland og til dels Sverige. Her har internetudbyderne valgt at se Fon som en hjælp til at forøge antallet af internetforbindelser.
»I begyndelsen misforstod mange Fon på grund af udtrykket »Free Wifi«, men der er ikke noget »Free Wifi«. Punktum. Folk skal have bredbånd for at få adgang til internet. Ellers skal de betale, og så koster det 3 euro om dagen, og så bliver det hurtigt dyrt at bruge som din faste forbindelse. Derfor er jeg også sikker på, at vi også i Danmark vil få et godt forhold til internetudbyderne, lige som vi har i en række andre lande,« siger han.
Robert Lang fortæller, at Fon i øjeblikket har omkring 300 hotspots i Danmark. Hotspots som er kommet siden man i slutningen af november begyndte at dele gratis routere ud til folk, som vil stille deres internetforbindelse til rådighed. Dermed er man kommet ind på markedet ad bagvejen, og uden at der er lavet aftaler med de danske teleselskaber. Det er der en simpel grund til.
»Fordi det virker! Og danskerne elsker Fon, vi har haft næsten 3.500 danskere, som vil være medlem af Fon. Og jeg er enig i, at de normale abonnementsaftaler hos internetudbyderne ikke tager højde for et fænomen som Fon, men vi har hidtil ikke haft nogen pushbacks i de lande, vi opererer i. Så vidt jeg ved, er der ikke internetudbydere, som har smidt kunder ud. Og hvorfor skulle de også smide dem ud? Vores koncept handler ikke om, at vi skal tage penge fra internetudbyderne. Vi hjælper dem med at sælge flere forbindelser,« siger Robert Lang.
I Danmark er der indtil videre ikke et eneste teleselskab, som tillader Fon. I for eksempel Tyskland er der en stribe selskaber, som tillader den sociale router. Og det er ikke kun de små selskaber. Den tyske gigant T-Online hører til blandt selskaberne. Ifølge Robert Lang vil Fon da også meget gerne samarbejde med de danske udbydere af internet.
»Vi er glade for at samarbejde med mange andre internetudbydere, og vi vil med glæde tage en diskussion med dem. Hvis jeg kan få 3.500 ny medlemmer på en uge uden at sætte en fod i Danmark, viser det også, at der er stor efterspørgsel efter sådan en service. Og måske skulle de satse på at samarbejde i stedet for at prøve at skubbe konceptet ud af markedet,« siger Robert Lang og fortsætter:
»Jeg tror ikke, at Fon er en fare for dem. Martin Varsavsky, som stiftede Fon, har tidligere haft et firma der solgte bredbånd, så han ved præcist, hvordan de tænker, og hvordan det fungerer. Derfor er Fon konstrueret sådan, at det fungerer med internetudbyderne og ikke mod dem«.