Klumme: Er du din løn værd?

»Bla, bla, bla, SOA.., SLA bla bla bla... SNA ... SVA...bla bla TCO...«. Jeg burde snart have lært det! Gratis konferencer og møder er spild af tid! siger klummeskribent Per Palmkvist Knudsen.

De arrangeres alene for at forklare, hvorfor enkle ting er indviklede. Med det formål at sælge dyre IT-løsninger eller ditto konsulenttimer. Alligevel havde jeg ladet mig lokke med til at møde, hvor indlægsholderne i den grad indbød til en gang bullshit-bingo!

Når min mormor havde været på udsalg i Daells Varehus og stolt fremviste varerne, var min morfars faste kommentar:

»Det er sikkert billigt - hvis det er mere værd«.

Men har jeg lært noget af disse vise ord? Åbenbart ikke.
Noget kan også være dyrt, og være mere værd. IT-folk er dyre. Det er ikke usædvanligt, at IT-eksperter tjener to eller tre gange den løn en SOSU-medarbejder får. Men så skaber de jo også stor værdi. Eller gør de?

De fleste IT-projekter bliver forsinkede, for dyre, og kvaliteten af resultatet for dårlig. Til gengæld er produktet dybt forældet og værdiløst efter 3 år. Oven i købet bruger de fleste IT-afdelinger 80-90 procent af budgettet på at holde det hele i gang. Kun 10-20 procent bruges på at skabe konkurrencefordele. I forhold til andre virksomheder og i forhold til andre lande.

Hvis man prøver at forklare dette til ikke-IT-folk, så er det svært at argumentere for vores løn!

IT-folks lønninger er resultatet af konsekvente markedsmekanismer. Modsat SOSU-medarbejdernes løn. For der mangler jo - også - SOSU-medarbejdere. Det er ikke trendy at varetage intimhygiejne på ældre medborgere..

Men når vi nu har fået denne gode løn: Lad os stramme os an, og bevise at vi er den værd. Selvom jeg er en IT-nørd, så er jeg ikke en hellig ko.

Prøv at lave dette tankeeksperiment efter hver dag - i en måned:

1. Hvad har jeg udrettet i dag?

2. Hvor meget har jeg fået i løn i dag? Hvis jeg ejede virksomheden, og skulle købe resultaterne af min indsats: Ville jeg betale dette beløb for dem?

Og tro mig: der er nogle dage, hvor svaret på sidste spørgsmål er "nej". Som da jeg deltog i et ligegyldigt seminar. Men det er en god opgørelse, der hjælper med at fokusere på de områder, der skaber værdi. For vores virksomheder og for vores samfund.

Så vi kan blive vores høje løn værd!

-------------

Per Palmkvist Knudsen er IT-direktør i JP/Politikens Hus A/S.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere