Hvem er manden i browseren?

Fra phishing til pharming til "manden i Browseren." Det er navnet på en ny form for datakriminalitet, der bliver yderligere specifik, mere skjult og kræver mere sofistikeret kildekode.

Manden i browseren er betegnelsen på en ny form for datakriminalitet.

Teknikken minder om traditionel phishing, hvor forbrydere opsætter falske hjemmesider og derved opsnapper informationer.

Med "Manden i browseren" går forbryderne dog et skridt videre. I stedet for at sætte falske hjemmesider op, downloader internetbrugere trojanere, der installerer en fil på computeren.

Filen ligger så inaktiv, indtil internetbrugeren selv etablerer kontakt til for eksempel netbanken. Fluks aktiveres filen og sætter en forbindelse op til en FTP-server, der opsnapper alle vigtige informationerne. De er så klar til at blive misbrugt af it-kriminelle fra hele verden.

Hele processen er skjult, deraf betegnelsen "Manden i browseren".

»Der er nærmest en, der sidder og kigger dig over skulderen,« fortæller Michael Dahl, der er it-sikkerhedsfirmaet F-Secures danske mand.

Teknikken er dog hverken ny eller ukendt i Danmark, forklarer Michael Dahl, der er F-Secures danske mand. Alligevel er teknikken værd at nævne, da den hiver it-forbryderne op på et nyt niveau.

»Selve teknologien er ikke ny og banebrydende, men vi ser, at den i højere grad tager til i forhold til de andre teknologier som phishing og pharming. Det er en mere kompleks kode, og det viser, at hackerne bliver dygtigere,« vurderer Michael Dahl.

Derudover bliver den nye teknologi konstant mere specifik. Programmerne målrettes mod specifikke huller i for eksempel amerikanske netbankers sårbarheder, og derefter bruger forbryderne i højere grad målrettet spam til at få folk til at downloade den skadelige fil. Det kan være ved at narre mailbrugere til at tro, at en spam-mail er fra en bekendt.

Derudover volder det problemer, at forbryderne skjuler virus bedre end tidligere.

»Med de her koder er filerne som udgangspunkt ikke skadelige, men bliver først skadelige, når man for eksempel går ind på danske banks hjemmeside,« fortæller Michael Dahl.

Det betyder, at sikkerhedsfirmaerne i højere grad skal til at vurdere filer ud fra deres adfærd i stedet for ud fra, om den er skadelig. For eksempel bliver en fil mistænkelig, hvis den ikke bliver brugt.

Michael Dahl kan ikke give en præcis forklaring på, hvorfor der endnu ikke er set eksempler på "Manden i browseren" i Danmark endnu. Det kan dog enten skyldes en højere dansk bank-sikkerhed, eller at markedet er mindre.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere