Hvis nogen troede, at systemadminstratorer var noget af et overset eller forhadt folkefærd ude på arbejdspladserne, så tager de måske fejl. Det tyder en stor portion hyldestmails i min indbakke i hvert fald på.
I anledning af en hædersdagen i fredags - System Aministrators Appreciation Day - for de folk, der holder netværk og andet teknik opdateret og velkørende, opfordrede jeg læsere til at beskrive den perfekte systemadministrator.
Systemadministratorers kolleger fortæller med stor begejstring om deres uundværlige, dygtige og superhjælpsomme "sys-adm", som den slags IT-folk kaldes i en slangforkortelse. Også systemadministratorer selv er blevet inspireret til at skrive nogle ord om systemadministratorens arbejdsliv på godt og ondt.
Sociale talenter hyldes
Selv om jobbet som sys-adm i høj grad er et teknisk krævende job, er det især personligheden og de menneskelige egenskaber, læserne hæfter sig ved i deres beskrivelser. Sociale kompetencer som kommunikation, lydhørhed, ansvarsbevidsthed, systematik og humor går igen i mange af de mails, vi har fået.
Det, der står mellem linierne i mange af de hædrende beskrivelser, er ét bestemt begreb: Nemlig tryghed.
En perfekt systemadministrator ved man, hvor man har. Man kan altid få fat i ham, når det brænder på. Man føler vished for, at han har overblik, styr på IT-sikkerheden og mestrer at forebygge eller løse alle problemer hurtigst muligt. Man føler sig ikke utryg ved at stille ubegavede spørgsmål.
Formuleret med en systemadministrators egne ord, lyder det for eksempel sådan her:
"En god administrator er en, der har styr på sine ting, en der kan klare problemer hurtigt, men på samme tid kan forklare stille og roligt, hvad der er gået galt, og hvad man kan gøre for at forhindre det i at ske igen senere," skriver Henk Petersen og peger på Lasse Thomsen, indehaver af Retel.dk som et skoleeksempel på dette.
Engleagtig tålmodighed
Peter Hartig, salgschef i Master Management Danmark, priser alle systemadministratorer for, at de magter at stå model til så meget i hverdagen. På sin egen arbejdsplads har han oplevet, hvordan en grøn og uprøvet datamatiker i korte bukser, kondisko og vand i håret kom ind med 4-toget fra Jylland og udviklede sig til en ekstraordinær sys-adm.
"På trods af hans store arbejdsbyrde er han altid hjælpsom og svarer på evigtdumme spørgsmål med den største interesse i den enkelte medarbejder. Han knokler til langt ud på natten, hjælper venligt medarbejderne med deres private PC-problemer og har en engleagtig tålmodighed med os alle. En person, der ikke går mange af på dusinet," skriver Peter Hartig.
Ydmyghed er også en egenskab, der scorer højt hos systemadministratorens kolleger. Det fremhæver Bent Edal Pedersen i sin beskrivelse af FJ Sintermetals administrator med fornavnet Frank.
"Vores må betegnes som en klog og ydmyg tjener, der nok i sidste ende ved, at han har en rimelig magt over os dødelige stakler foran skærmene. Denne magt udøver han dog på en meget demokratisk og diplomatisk måde, ved ikke at hovere eller vende det hvide ud på øjnene når vi laver en "fejl-40", men blot accepterer, at der er noget, han er skrappere til, end vi andre er."
Netop de pædagogiske evner rangerer højt hos computerfrustrerede kolleger. Søs Marie Serup hos butlerNetworks fortæller om firmaets sys-adm - Tonni Petersen - at han formår at grine på en varm og venlig måde af én, "når man fatter så lidt, at varmt vand har en højere indlæringsevne. Tonni gør sig ekstra umage med at føre én blidt ind i computerens klare logik, set i bagklogskabens ulideligt klare lys og en dygtig administrators kølvand".
Skrap når der et påkrævet
Evig blød og forstående duer det dog ikke at være som systemadministrator. Der skal jo typisk prioriteres skarpt med tid, penge og andre ressourcer, så man kan forvalte sit ansvar fornuftigt.
Det er en af årsagerne til, at TDC's Susan Olesen bliver karakteriseret som verdens bedste systemadministrator af sin kollega Jacob Laursen. Han betegner hende sådan her:
"En skrap madamme, der nok kan fortælle en det, hvis man har lavet "lidt" rod i systemet. Susan er en person man respekterer. Hvis hun siger nej, er det fordi, man kommer med noget uacceptabelt ringe, eller fordi man forlanger noget helt urealistisk".
Mere end IT på hjernen
Et andet plus, som mange læsere fremhæver ved netværksmanden, er alsidighed fremfor skyklapper.
En af læserne skriver om: "Der er intet nørdet eller indelukket over ham, tværtimod er han åben, udadvendt og initiativrig. Han administrerer ikke bare vores netværk, men også vores firmafodboldhold med fantastisk overtalelsesevne og engagement".
En frustreret tidligere systemadministrator, Dennis Severinsen, konkluderer på baggrund af sine erfaringer i jobbet, at "systemadministratorer på ingen måde får opmærksomhed, ære og tak for deres arbejde. Det forventes, at ansatte i edb-afdelingen bare skal makke ret og få ting til at fungere."
Men man kan også vælge at tolke tavshed fra kollegerne som anerkendelse.
IT-konsulent og webudvikler Søren Sprogø har indsendt en læresætning, han fik, da han startede sin karriere i det, der dengang hed edb-verdenen, hvor han også har arbejdet som pc-supporter, systemadministrator og systemkonsulent.
"Den perfekte edb-mand er ham, hvor, når du går forbi hans kontor om morgenen, spørger du dig selv: Gad vide hvad den mand egentligt laver her i virksomheden? Det er et klart signal om, at alle systemer kører perfekt.
Den værste er ham der får følgende bemærkning, når han er ude og løse problemer: Hold kæft hvor er det godt vi har dig ansat, ellers ville vores edb ikke køre!"
I en stærkt ironisk stil har en enkelt læser beskrevet en helt anden systemadministrator end den, de øvrige læsere fortæller om.
Af hensyn til den beskrevne systemadministrators fremtid, har vi valgt at anonymisere ham og afsenderen - systemadministratorens overordnede:
"Jeg har selv været systemadministrator i tidligere job, men er nu blevet forfremmet til mit maksimale inkompetanceniveau - og har således titen af direktør. Til al held har vi dog - uden tvivl - den perfekte systemadministrator hos os.
Han hedder Søren Adam og mestrer tre nøgleområder, der er helt afgørende for en systemadministrators succes.
1. Kompetence: Søren Adam har formået ? på kort tid ? at skabe et IT-miljø, der er præget af meget store driftsforstyrrelser. På trods af gentagne besøg fra eksterne konsulenter er det altid lykkedes ham at genskabe problemerne, inden dagen er omme. Hans indsats på dette område er så stor, at han for nylig blev forfremmet fra systemadministrator til "IT uansvarlig".
Søren Adam har ophøjet det at skabe ustabilitet i vores netværk til en kunst og har tillige egenhændigt udviklet en applikation, der automatisk - på kritiske tidspunkter - genstarter de servere, der er mest benyttede og som indeholder de vigtigste data. Vi ser meget frem til version 2.0 af denne applikation, som sættes i drift efter sommeren. Holder den, hvad den lover, kan vi se frem til, at også vores backup-funktion bliver sat ud af drift.
2. Fleksibilitet:
Søren Adam besidder den fleksibilitet, der skal til for at bestride jobbet. Han formår til hver en tid at opprioritere private gøremål frem for firmarelaterede. Samtidig formår han ? til fulde ? at tilsikre, at vigtige opgaver bliver nedprioriteret, når der er mest brug for, at de bliver udført og/eller de falder sammen med Tour de France, privatsamtaler, internet-surf eller lignende vigtigere opgaver. Denne form for fleksibilitet skaber respekt - både internt og hos vores kunder.
3. Godt humør:
Søren Adam er altid i godt humør og formår altid at cracke en joke ? kort tid efter han har afslået at hjælpe en kollega med et problem. Det er noget, der varmer. Samtidigt excellerer han i at skræmme kunder væk med et smil på læben ? noget som man desværre ser alt for sjældent i dag.
Som sagt, så er Søren Adam verdens bedste IT-uansvarlige (formely known as systemadministrator) og ser det som helt naturligt, at Computerworld Online nominerer ham til denne titel.
Der er rigtigt mange hos os - mænd som kvinder - der gennem den tid, han har været hos os, har haft lyst til at kysse ham af bar begejstring.
Det har naturligvis været med en del tøven jeg har sendt denne mail til jer, da der uden tvivl vil være stor fare for, at han bliver headhuntet, såfremt hans store styrker kommer frem i offenlighedens søgelys.
Venlig hilsen
Direktøren"
Flere læsere har valgt at nominere navngivne systemadministratorer, som de synes, klarer jobbet på heltemodig vis i dagligdagen på virksomheden. Her er en lille helt uprioriteret hyldestliste over nogle af virkelighedens supersystemadministratorer:
- Tonni Petersen, butlerNetworks
- Torben Frandsen, Oracle Danmark
- Susan Olesen, TDC
- Lasse Thomsen, "Mr. Slayer", Retel.dk
- Brian Christensen, Københavns Universitet Fællesadministration
- Jens Nørgård, ProActive
- Frank, FJ Sintermetal
- Vinderup Kommunes systemadministrator
- Danske Sælgeres systemadministrator
- Kim Hagelskjær Larsen, Master Management Danmarks systemadministrator