Microsoft giver snart Danmarks it-chefer mulighed for at tjekke, om de Windows-versioner, der er installeret på virksomhedens maskiner, er piratkopier eller ej.
I stedet for at kølhale softwarepirater, der har ulovlige kopier af Windows, vil Microsoft belønne brugere, der har installeret en ægte version af styresystemerne.
Det er filosofien bag det nyeste tiltag i slaget mod piraterne, Windows Genuine Advantage (WGA). WGA lader brugere af Windows XP teste på nettet om deres version er ægte. Programmet har kørt som pilotprogram i en række lande, og den 7. februar lanceres programmet på dansk.
Undersøgelser fra Business Software Alliance og analysefirmaet IDC har tidligere vist, at 36 procent af alle verdens computere rummer piratsoftware. I Danmark viste en tilsvarende undersøgelse i 2004, at 24 procent af softwaren hos de danske virksomheder er piratkopieret.
WGA kan med flere forskellige metoder teste, om Windows er ægte. Brugeren indtaster sit serienummer som sammenlignes med indholdet i computerens bios og med Microsofts database med falske produktnøgler, der er fundet på nettet. Desuden tjekkes om Windows er blevet aktiveret, som det skal efter 30 dage.
I første omgang er testen kun nødvendig, hvis man vil downloade de gratis programmer, som Microsoft tilbyder. Det drejer sig blandt andet om Photo Story 3 - et organiseringsprogram til billeder - og Winter Fun Pack.
Men i slutningen af 2005 bliver også Microsoft Download Center og Windows Update lagt ind under WGA, og herefter er det nødvendigt at lade sig teste for at downloade opdateringer.
Det gælder dog endnu ikke sikkerhedsopdateringer, som i Danmark først omfattes af WGA i løbet af andet halvår 2005.
Halvhjertet
Men Microsoft vil alligevel ikke lukke helt for opdateringer, da det er for risikabelt. Piratkopier af Windows kan nemlig være mere udsatte for virus, hackere og lignende.
Det er kun manuel download af opdateringer, der kræver en ægte version af Windows. Således skal man med en piratversion af Windows blot slå automatisk opdatering til for at modtage opdateringer.
»Det er en service, vi yder over for piraterne,« siger produktchef i Microsoft, Nis Bank Lorenzen, ironisk. Han har ikke umiddelbart nogen forklaring på den paradoksale situation Det er blot den måde, man har valgt at gøre det på.
»I Danmark har vi over en halv million kunder, der opdaterer automatisk. Det er de færreste, der downloader manuelt,« siger Nis Bank Lorenzen.
Dermed er det alligevel muligt at få både almindelige opdateringer og sikkerhedsopdateringer til Windows.
Da Microsoft indsamler oplysninger om de ægte versioner af Windows, er det også teknisk muligt at spore piratkopierne, hvilket formentligt vil være et effektivt våben i kampen.
Men det vil Microsoft dog ikke give sig i kast med.
»Der er en masse aspekter omkring brugernes privatliv, der skal tages hensyn til, på det område. Vi vil ikke gå ud og sige »du er pirat«, men hellere sige »du er kunde, du får en fordel«,« siger Nis Bank Lorenzen.