I de sidste uger har der været voldsomme demonstrationer i Tunesien og protesterne mod landets regering har også spredt sig til nettet. Myndighederne har reageret ved at blokere Facebook og Twitter i perioder. Der er nu udbrudt en regulær cyberkrig mellem staten og online-aktivisterne.
Protesterne mod den høje arbejdsløshed, korruption og regeringens politik startede i begyndelsen af december, og det menes at mindst 66 mennesker er blevet dræbt i gadekampe mellem politiet og demonstranter.
Den 26-årige Mohamed Bouazizi er blevet en symbolfigur for oprøret. Han solgte frugt og grøntsager på gaden i byen Sid Bouzid, men fik konfiskeret sin stand og blev anholdt og mishandlet i politiets varetægt. Efter løsladelsen overhældte han sig selv med benzin og satte ild til.
Bouazizi er nu død af sine kvæstelser, men hans minde lever videre på nettet, hvor demonstranterne blandt andet organiserer sig på Twitter under hashtaggen #sidibouzid.
Den tunesiske myndighed Agence Tunisienne d´Internet (ATI), der styrer alle landets internet-udbydere, har reageret ved at spærre for Facebook og Twitter midlertidigt. Video-platforme som Youtube og Daily Motion har ligesom fotoportaler som Flickr været spærret siden april 2010.
Men ATI har ikke kun blokeret for adgang til en række internet-tjenester. ATI har også gennemført et såkaldt ”Javascription Injection Attack” for at få fat i brugernavne og adgangskoder fra tunesere som bruger Facebook eller forskellige tjenester hos Google eller Yahoo.
Ifølge den amerikanske Electronic Frontier Foundation (EFF) har de tunesiske myndigheder blandt andet skaffet sig adgang til Facebook-konti for journalisten Sofiene Chourabi og aktivisten Lina Ben Khenni.
Formålet skulle angiveligt være at få fat i aktivisternes e-mails og finde deres kontakter. Flere konti er også efterfølgende blevet slettet. EFF fortæller at den tunesiske regering har anholdt flere bloggere siden sidste uge.
I øjeblikket er det igen muligt at bruge Facebook i Tunesien og flere tunesere har uploadet videoer som viser døde og sårede i demonstrationerne, som så er blevet kopieret videre til Youtube og andre tjenester.
EFF opfordrer nu tunesere til at bruge HTTPS-kryptering hvis det er muligt når de logger på tjenester hos Google og Yahoo og beskytte sig ved at installere Greasemonkey scriptet.
Desuden opfordres Facebook til at bruge HTTPS som default under log-in – i hvert fald i Tunesien - og tillade halvanonyme konti, hvor brugerne i diktaturstater kan beskytte deres rigtige identitet og dermed undgå repressalier fra regimet.