Artikel top billede

Nu vil Intel satse på mobile processorer

Intel vil reducere energiforbruget i sine mobile processorer drastisk. ARM truer i kulissen.

Nu vil Intel genopfinde computeren. Sådan lød budskabet på Intels årlige investorkonference i denne uge. Det er måske en overdrivelse når Intel taler om at genopfinde pc'en. Men chipfirmaet kunne alligevel præsentere et ”historisk skifte” i sin processor-roadmap.

Fra næste år skal strømforbruget i Intels notebook-processorer som standard sænkes til mellem 10 og 15 watt. I dag ligger den typisk på 25-45 watt. Intel sælger også de såkaldte Ultra-Low-Voltage cpu'er med meget lavt strømforbrug, men de er dyre og forholdsvis langsomme.

Det er den kommende generation Ivy Bridge (efterfølgeren til Sandy Bridge), der bliver den første hvor strømforbruget er sænket til 10-15 watt.

Intel vil ikke afsløre, hvordan man har tænkt sig at gøre dette, men det kan hænge sammen med de nye 3D-transistorer og den 22-nanometer-teknologi, som bliver indført med Ivy Bridge.

Den nye 3D-teknologi kan enten bruges til at reducere strømforbruget eller øge ydelsen – men det er nok førstnævnte, der spiller den største rolle i mobile processorer.

Intel fremviste også sin vision for en tavlecomputer, der bruger de nye mobile processorer. Den har samme ydelse som en pc, men batteriet holder alligevel i ti timer eller længere.

Men en sådan tavlecomputer er muligvis først klar i 2013, forventer chipfirmaet.

Samtidig kunne Intel fortælle, at der kommer en 22-nanometer Atom-processor i 2013 (Silvermont) og en 14-nanometer-udgave i 2014 (Airmont).

Atom er Intels mindste processor og den kommer fremover i modeller med et strømforbrug fra 500 milliwatt til 10 watt. Intel vil fremover også integrere kredsløb fra andre producenter i Atom, f.eks. til lydbehandling.

Intel-chef Paul Otellini understregede at Intel fremover vil satse på mobile og tynde enheder. Den store udfordring hedder ARM, som allerede bruges i næsten alle mobiltelefoner og mange tavlecomputere. Til næste år kommer en version af Windows 8 der kører direkte på ARM og IDC har forudsagt at ARM vil erobre 15 pct. af pc-markedet inden 2015.

ARM-chips har et meget lavt strømforbrug, og selvom deres ydelse (endnu) ikke kan måle sig med Intel-processorer, så bliver denne platform alligevel spået en stor fremtid.

Intel hævder dog, at man allerede er det chipfirma, der tjener flest penge på mobile enheder – forstået på den måde, at Intel sælger processorer til de servere, der er nødvendige for at levere tjenester og software til enhederne.

Ifølge Otellini tjener Intel lige så meget på én server, som en smartphone-producent tjener på 600 enheder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere