Når Danmarks Radio i morgen åbner det andet sendenet til den digitale radio, DAB-radioen, sker det i skyggen af en konflikt med de to kommercielle radiostationer, Sky Radio og Radio 100FM. Det skriver Jyllands-Posten.
Da de to kanaler vandt retten til at sende kommerciel radio i Danmark, forpligtede de sig samtidig til at gå ind på DAB-nettet.
Omkostningerne pr. sendenet er cirka 12 millioner kroner. Ifølge de kommercielle radioers sendetilladelser, skal de to kanaler hver råde over 25 procent af de to sendenet, mens DR råder over resten.
Ingen gevinst
Men de to radiostationer kan ikke se gevinsten ved DAB-nettet, og mener derfor, at deres bidrag til omkostningerne ved nettet skal begrænses.
»Da vi er landsdækkende på FM-båndet, har vi lige nu ingen kommerciel gevinst ved også at være på DAB-nettet. Derfor kan det bedre betale sig for os at bruge vores penge på at markedsføre vores programmer end at skulle bruge dem på driften af DAB-nettet,« siger administrerende direktør i Sky Radio Kasper Krüger.
Også Radio 100FM, som på det traditionelle FM-bånd kun har mulighed for at nå lyttere på Sjælland og i Østjylland, mener, at omkostningerne skal fordeles anderledes.
»Men DAB-nettet har jo i dag så få lyttere, at det ikke giver os mulighed for at sælge reklameplads. Derfor skal omkostningerne for os de første mange år være nærmest symbolske,« mener Jesper Sehested Lund, bestyrelsesformand i Radio 100FM.
De to radiostationer mener også, at DR bør lukke nogle af sine kanaler på DAB-nettet.
»Hvis vi skal sende på DAB-nettet, bør DR Soft og DR Boogieradio lukkes,« siger Kasper Krüger fra Sky Radio til Jyllands-Posten. Han mener ikke, at kanaler, der udelukkende sender musik er en opgave for Danmarks Radio.
Kanalerne må selv løse problemet
Radiodirektør i Danmarks Radio Leif Lønsmann afviser den tanke, da han mener at kanalernes profiler er anderledes end Sky Radios profil.
Hvad angår omkostningerne til sendenettet er Leif Lønsmanns holdning enkel:
»Vi skal som udgangspunkt betale 75 procent af omkostningerne, da vi sidder på tre fjerdedele af DAB-sendenettet,« siger han til Jyllands-Posten.
Hos Radio- og TV-nævnet, som fører tilsyn med de to kommercielle kanaler, venter formand Christian Scherfig, at de to kanaler selv finder en løsning på konflikten.