På et pressemøde på Refshalevej i København kunne de to danske raketbyggere Peter Madsen og Kristian von Bengtson i dag præsentere deres planer om at sende den første dansker ud i rummet. Det bliver Peter Madsen selv, der skal tage turen i den danskudviklede raket fra Copenhagen Suborbitals.
Hvis det lykkedes, bliver Danmark den fjerde nation i verden, som sender et menneske ud i rummet fra sit eget territorium – kun overgået af USA, Rusland og Kina. Ifølge danskerne er der tale om verdens første privatbyggede raket til bemandet rumfart. Raketten, HEAT-1X/Tycho Brahe, skal testes om ti dage ud for Bornholm.
På den første testflyvning bliver det kun en dukke og ikke et levende menneske, der skal flyve med. Der vil gå adskillige år, før Peter Madsen kan tage sin tur ud i rummet – og der er mange tekniske forhindringer, som skal overvindes.
Ny transponder-teknologi
En af de nye teknologier, der er udviklet til raketten, er en ny transponder fra Weibel Scientific, som skal testes sammen med den Doppler-rader, der skal bruges ved den kommende testopsendelse.
Transponderen, som er udviklet i Danmark, tilbagesender signalet til firmaets egenudviklede Doppler-radar.
”Transponderteknologien har hidtil ikke kunne bruges sammen med Doppler-radarerne. NASA bruger fx vores radar, men uden transponder. Derfor har NASA indtil nu været nødt til at bruge pulsradarer med en transponder. Med vores nye teknologi slår vi pulsradaren mange gange, både hvad angår nøjagtighed og sikkerhed,” siger Peder R. Pedersen fra Weibel Scientific.
Ved raketopsendelser er sikkerhed den vigtigste parameter. Hvis raketten skifter kurs, er det altafgørende for kontrolrummet at få denne information så præcist som muligt. Den nye teknologi skal gøre det muligt at måle rakettens position og hastighed mere nøjagtigt end de konkurrerende teknologier.
NASA har brugt Doppler-radarer til at opfange, hvis dele af rumfærgen falder af og beskadiger rumfærgen under opsendelsen, men har ikke brugt radarerne til at måle rumfærgens nøjagtige position og kurs under hele opsendelsen.
Dansk raket skal testes ni gange
Raketten HEAT-1X/Tycho Brahe skal testopsendes fra Østersøen ud for Bornholm i de kommende uger. Raketten har en længde på 9 meter, en vægt på 1,6 tons og vil under opsendelsen flyve op i stratosfæren med en hastighed på 2.000 km/timen. Rumskibet drives af en hybridraket, der bruger flydende ilt og syntetisk gummi som brændstof. I rakettens rumskib vil der være en 70 kg tung crash test-dukke.
For at afprøve udstyret og minimere risici har Kristian von Bengtson og Peter Madsen besluttet, at teste rumskibet og dets løsninger ikke mindre end ni gange før selve den bemandede opsendelse.
Læs mere om det danske projekt hos Copenhagen Suborbitals, hvor der også er mulighed for at donere til missionen.
Initiativtagerne understreger at projektet bygger på open source-konceptet, så andre der måtte gå med en raketbygger i maven kan også bruge teknologien til at starte deres eget rumprojekt.