Forskere ved University of California og Hitachi Global Storage Technologies er ved at finde ud, hvad der gør, at harddiske så ofte står af.
Man har længe kendt til en effekt, der kaldes magnetiske jordskælv. Effekten fremkommer, når det magnetiske hoved, der læser og skriver til disken, svæver henover et område af disken og får det til at skifte sin polaritet. Den måde, som polariteten skifter på, sker i tilfældige hop og er den effekt man kalder magnetiske jordskælv. Effekten er dog fysisk set mere lig en løbsk ildebrand. En sideeffekt af de magnetiske jordskælv kan være datatab.
Den nye forsking peger på, at man indtil videre har overset, hvordan disse magnetiske jordskælv påvirker deres naboer. Man troede, at man kun ændrede polariteten i et enkelt område af disken, men der findes altså en bølgevirkning, som også påvirker de næreste områder.
Men i et par nanosekunder er påvirkningen på nærliggende områder af harddisken så står, at felterne kommer i en enten-eller-tilstand og lede til datatab.
Visse magnetiske materialer har bedre dæmpende kvailiteter, som stopper de magnetiske jordskælv bedre. Det mener forskerne også, at harddiskfabrikanterne allerede har fundet ud af gennem deres forskning. Men nu kan effekten måles og er derfor ikke længere en ukendt faktor.